Udland

86 er anholdt i Tunis efter islamisk uro

Politiet i Tunesien har anholdt 86 islamister, der lavede optøjer i protest mod en kunstudstilling.

86 er anholdt i Tunis efter islamisk uro

En kunstudstilling i Tunis, hovedstaden i Tunesien, har vakt så stor vrede, at dele af hovedstaden har været skueplads for gadeoptøjer og anden uro.

En talsmand for indenrigsministeriet siger, at politiet har anholdt 86 islamister, der deltog i gadespektaklerne og stødte sammen med politiet, som forsøgte at sprede de rasende religiøse muslimer.

Tirsdag morgen var vreden fortsat ikke tæmmet. Islamister blokerede veje og togskinner i Intilag-distriktet, hvor butikkerne også er lukket, fortæller vidner.

Islamisternes vrede er vakt af kunstudstillingen, som de mener krænker islam.

Mandag tvang en gruppe såkaldte salafister, muslimer, der lever efter en streng fortolkning af islam, sig vej ind i en kunstudstilling i den pæne Tunis-forstad La Marsa og ødelagde kunst, som de vurderede som krænkende over for islam.

Det fik temperamentet til at stige i landet, der regnes for det arabiske forårs vugge.

I de senere måneder har der været flere sammenstød mellem politi og salafister, der ikke spillede nogen stor rolle i begyndelsen af 2011, da folkelige protester tvang Tunesiens præsident, Zine al-Abidine Ben Ali, fra magten.

Men siden da har kampen om religion i samfundet og regeringen udviklet sig til at være et af de øverste punkter på dagsordenen i Tunesien.

Salafisterne, hvoraf nogle er loyale over for al-Qaeda, ønsker, at religion får en bred rolle i det nye Tunesien.

Det huer ikke den sekulære elite, der frygter, at islam vil lukke ned for synspunkter og underminere demokrati.

/ritzau/Reuters