9 råd til at undgå smitte fra kæledyr

Se, hvordan du undgår at blive syg af hunden eller katten

Arkivfoto

Arkivfoto

SUNDHED:Flere og flere bliver smittet med bakterier fra dyr og især børn og svage mennesker risikerer at blive syge.

Ifølge en ny undersøgelse fra Ohio State University har nyere diagnostiske redskaber givet mulighed for at afsløre flere og flere situationer, hvor kæledyr kan overføre sygdomme til mennesker, fortæller Voksne Kvinder.

Universitetets forskere har samlet oplysninger fra mere end 500 studier verden over for at kunne opstille en række anbefalinger til, hvordan familier kan minimere risikoen for overførsel af sygdomme ved at vælge det rigtige kæledyr eller foretage små ændringer så de kan beholde deres kæledyr.

Tal med lægen om kæledyret

Salmonella, E. coli og rundorme er blandt de næsten 20 forskellige sygdomme, som folk oftest får fra kæledyr, fortæller Jason Stull, der er lektor i veterinær forebyggende medicin på Ohio State. Spædbørn, ældre, gravide kvinder og personer med begrænset immunforsvar er mest udsatte for dyre-bårne sygdomme.

Da forskellige arter af kæledyr - hunde, katte, gnavere, fugle, fisk, krybdyr og padder - ikke bare har forskellige typer af sygdomme, men også har dem på forskellige stadier af livet, anbefaler Stull, at familier både taler med deres læge og dyrlæge om, hvilket kæledyr der er sikrest.

”Der er meget få situationer, hvor en person ikke kan eller ikke bør have et kæledyr, hvis de ønsker det. Det handler om at matche de rigtige arter med den rette person, og træffe de nødvendige forholdsregler,” siger Stull.

Kæledyr afgiver naturligt sygdomsfremkaldende organismer i deres afføring, spyt eller fra huden, forklarer han.

For eksempel har krybdyr og padder som skildpadder, slanger, frøer og salamandre salmonella i deres fordøjelseskanal. Efter kontakt med disse kæledyr er håndvask vigtig for alle, men især for folk, der er mere sårbare over for infektioner.

Smittet ad omveje

Familier, hvor et barn er blevet diagnosticeret med kræft og er i behandling, der kompromitterer immunsystemet, bør eksempelvis være meget opmærksomme.

”Forældrene beslutter måske at få en hvalp eller killing for at afhjælpe barnets sociale interaktion. Men hvalpe og killinger har nogle organismer, som voksne dyr ikke har, så en voksen kat eller hund vil sandsynligvis være at foretrække i den situation.”

9 måder tarmbakterier påvirker dit helbred

Forskerne kommer med disse ni generelle anbefalinger til at reducere risikoen for at sårbare grupper bliver smittet.

• ifør dig beskyttelseshandsker, når du renser akvarier og bure samt fjerner afføring

• vask hænderne ordentligt efter berøring af dit kæledyr

• sørg for at dit kæledyr ikke slikker dig i ansigtet

• dæk sandkasser til når de ikke bruges

• undgå kontakt med højrisiko dyr som krybdyr, padder og eksotiske dyr

• sørg for regelmæssigt at rengøre og desinficere dyrebure, foderområder og sovepladser

• fjern kattebakker fra områder, hvor der spises og laves mad

• vent med at købe et nyt kæledyr, indtil dit immunforsvar et stærkt

• sørg for regelmæssigt at besøge dyrlægen uanset kæledyr

Nogle kæledyr kan blive inficeret med sygdomsfremkaldende organismer, som methicillin-resistent Staphylococcus aureus (MRSA) eller Clostridium difficile, fortæller Stull.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.