900.000 taber på regeringens skatteaftale

900.000 danskere skæres i overførselsindkomst på grund af sommerens skatteaftale. Cepos roser regeringen.

900.000 taber på regeringens skatteaftale

Hvis du er på kontanthjælp, dagpenge eller efterløn, så betyder regeringens skatteaftale med Venstre og De Konservative, at din overførselsindkomst vil stige langsommere end hidtil. Til gengæld går studerende og de fleste pensionister fri.

Det fremgår af et svar fra socialminister Karen Hækkerup (S) til Enhedslistens Finn Sørensen.

Her fastslår ministeren, at i alt 900.000 danskere på overførselsindkomst bliver ramt af regeringens skattereform. Reformen betyder, at de berørte personer får mindre-reguleret deres overførselsindkomst med 5,1 procent.

Dermed falder deres rådighedsbeløb set i forhold til danskere i arbejde - og det sker i en situation, hvor fødevarepriserne fortsat stiger.

Indgrebet betyder til gengæld, at statskassen hvert år sparer knap fire milliarder kroner, og det får ros af Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den borgerlige-liberale tænketank Cepos.

- Ændringen af satsreguleringen er en af de bedste reformer, der er gennemført i dansk økonomi gennem mange år. Fordi den betyder, at forskellen mellem at være i arbejde og på overførselsindkomst øges for mange mennesker.

- Det øger incitamentet til at finde et arbejde, og erfaringsmæssigt får det flere i beskæftigelse, siger Mads Lundby Hansen.

Den foreslåede ændring af satsreguleringen skønnes at øge beskæftigelsen med ca. 6000 personer.

Ændringen af reguleringen finder først sted fra 2016 og frem, men regeringen og VK burde have aftalt at lade det træde i kraft tidligere, mener Mads Lundby Hansen.

Det fremgår af svaret fra Karen Hækkerup, at de 300.000 unge på SU og de fleste folkepensionister ikke får reduceret deres regulering af overførselsindkomsten.

Folkepensionister, der ikke får ret meget ind på kontoen ved siden af pengene fra staten, bliver nemlig kompenseret. De får en højere ældrecheck og øget pensionstillæg.

Det betyder, at 850.000 ud af i alt ca. én million pensionister ikke taber på reformen.

Vurderingen fra Karen Hækkerup tager udgangspunkt i en stikprøve af den danske befolkning i 2009, der er fremskrevet til 2013. Det skønnes, at der i alt vil være godt to millioner helårsmodtagere af indkomstoverførsler i 2013.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.