A4: Robotter fordriver ufaglærte

Ny undersøgelse viser, at skæbnen er uvis for knap 80.000 ufaglærte danske arbejdere

Industrirobotter er kommet for at blive. Arkivfoto <i>Freelancefotograf Erik Sahl</i>

Industrirobotter er kommet for at blive. Arkivfoto Freelancefotograf Erik Sahl

DANMARK: En stor del af landets 79.000 ufaglærte industriarbejdere risikerer at blive erstattet af robotter, før de når at se sig om.
Det viser en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4.
213 danske industrivirksomheder er blevet interviewet og blandt dem har knap halvdelen hårdtarbejdende robotter i fabrikshallerne.
Ifølge undersøgelsen har industrirobotterne - som ifølge tal fra Dansk Robot Netværk er blevet næsten tredoblet på kun 10 år - allerede mange arbejdsløse ufaglærte på samvittigheden.

Færre ufaglærte

42 procent af virksomhederne oplyser, at de har fået ”meget mindre” eller ”noget mindre” brug for ufaglærte arbejdere, efter de har taget hul på robotteknologien.

Kun ni procent har fået større behov for ufaglærte på grund af robotterne.
Og det nuværende antal robotter på dansk grund er sandsynligvis kun fortropperne.
Blandt de virksomheder i A4's undersøgelse, som endnu ikke har købt robotter, oplyser lidt over halvdelen, at de måske eller helt sikkert vil invitere robotterne i løbet af de kommende år.
Men der er lys forude for beskæftigelsen i industrien. For jo flere robotter virksomhederne køber, desto større behov får de typisk for faglærte arbejdere og ingeniører, viser Ugebrevet A4's undersøgelse.

Ensartet arbejde

Danske Steel Team A/S, der producerer dele til vindmølleproducenter i hele verden, er en af de mange danske virksomheder, hvor robotterne allerede arbejder på højtryk. Her er robotterne kommet for at blive. Det er de ufaglærte til gengæld ikke, fortæller direktør Morten Madsen.

- Siden vi købte den første robot for to-tre år siden, har vi erstattet omkring 12-15 ufaglærte medarbejdere med robotter. Der er masser af fordele ved at lade robotterne klare arbejdet i stedet for ufaglærte. Robotterne leverer en ensartet kvalitet hver gang, og de sparer os for materialeomkostninger, fordi der er mindre spild. Og så har de reduceret vores lønomkostninger til omkring 10 procent af vores samlede omkostninger, siger Morten Madsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.