A4: Unge er hægtet af velstandsstigningen

Siden år 2000 har ældre oplevet den største velstandsstigning i disponibel indkomst - unge den ringeste

Unge er blevet hægtet af den økonomiske velstandsstigning siden årtusindeskiftet. For selv om danskerne generelt er blevet rigere siden år 2000, er de ekstra penge især kommet i hænderne på de ældre.

Særligt danskere i 60'erne har haft stigninger i deres gennemsnitlige disponible indkomster på over 28 procent i løbet af de seneste 12 år. Det fremgår af en analyse, som Ugebrevet A4 har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Størst fald i disponibel indkomst har de 20-24-årige oplevet. Faldet har været på gennemsnitlig 6,4 procent.

De 25-29-årige har haft en stigningen i disponibel indkomst på beskedne 2,8 procent siden år 2000. Aldersklasserne over 40 år har derimod alle oplevet stigninger på over 20 procent.

En så markant polarisering er udtryk for, at den danske velfærdsstat er truet. Det mener i hvert fald formand for Yngresagen Anders Vildsø Andreasen.

- Udviklingen er stærkt bekymrende. Det har altid været en hjørnesten i velfærdsstaten, at der har været en vis lighed i indkomst. Hvis man vil bevare velfærden, skal man også sørge for at holde ligheden i orden, siger han til A4.

I kroner og øre har de 20-24-årige siden årtusindeskiftet oplevet et gennemsnitligt fald i deres disponible indkomst fra 125.000 til 117.000 kroner. De 60-64-årige en stigning fra 185.000 til 238.000 kroner.

Kristian Weise, direktør i centrum-venstre tænketanken Cevea, mener, at udviklingen markerer en ændring af velfærdssamfundet.

- Den øgede ulighed indikerer i hvert fald, at velfærdsstaten kommer til at se anderledes ud, end den har gjort. Og den idé om, at den danske velfærdsmodel sammen med de andre nordiske var noget helt unikt, som ikke kunne matches andre steder i Europa, er i hvert fald ikke rigtig, siger Kristian Weise.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.