Åbent hus hos simmentalerne på Vilsbæksminde

Natur 8. september 2004 06:00

BROVST: Simmentalere - ja hvad er det? Det lyder af landbrug, og det er det også. Helt nøjagtigt er det navnet på en kødkvægsrace, der fra en dal i Schweiz er udbredt til hele verden og nu indtager fjerdepladsen blandt kødracer i Danmark. De første simmentalere kom til Danmark for knap 30 år siden. Gårdejer Laurits Madsen, Vilsbæksminde, Brovst, var en af de første, der fik simmentalerkvæg herhjemme. Og han er med i flokken af avlere, som på lørdag holder åbent hus for at vise sine dyr frem og fortælle om deres fortræffeligheder. Der holdes åbent hus fem steder i Jylland og på Fyn. Eneste mulighed for at se simmentalere i Nordjylland er hos Laurits Madsen. Hurtig tilvækst - Simmentalerne var oprindelig en kombinationsrace, der blev benyttet både som trækdyr og til produktion af mælk og kød, siger Laurits Madsen. Herhjemme er simmentalerne kun blevet anvendt som kødrace, og der har gennem årene været stigende interesse for racen, bl.a. fordi dyrene markerer sig med en tilvækst på to kg pr. døgn. Årstyre vejer ca. 600 kg, når de sendes til slagtning, og voksne tyre kan nå op på 1300-1500 kg. Laurits Madsen har en besætning med 35 moderdyr og satser udelukkende på kødproduktion. Han sælger sine tyrekalve, når de er et halvt år. I de schweiziske alper ligger mange dale, der fra naturens hånd er mere eller mindre afskåret fra omverdenen. I disse dale er udviklet mange lokale kvægracer, og langt de fleste er forblevet lokale. Men det gælder ikke for den race, der udvikledes i dalen Simme - tværtimod. I dag er der over 50 millioner simmentalerdyr i hele verden. Kødkvæg i 50 år I 1975 kom de første simmentalere til Danmark. Fra naturens hånd er Danmark ikke noget land for kødkvæg, og det var først i begyndelsen af 1950'erne, der blev skabt grobund for kødkvæg her i landet. Fra starten var det Hereford og Aberdeen-Angus. Derefter kom Charolais-racen til, og i begyndelsen af 1970'erne blev Limousine introduceret. På det tidspunkt var der også ganske få stykker skotsk højlandskvæg her i landet, og så kom simmentalerne. Antalsmæssigt har simmentalere udviklet sig stille og roligt og indtager nu fjerdepladsen blandt de kødracer, vi har i Danmark. Antallet af kødracer har udviklet sig stærkt, siden simmentalerne kom, og der findes i dag 18 racer. Inden for simmentalerne findes et stort antal krydsningsdyr, som er på vej til at blive renracede, og derfor ventes racen, der i sin tid kom hertil fra Simme-dalen, at nå endnu højere op på rangstigen.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...