EMNER

Åh, de gode gamle juledage...

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Æg­te­par­ret Lis Dige og Chri­sti­an Jacobsen fra Vod­skov gen­kend­te man­ge af de ud­stil­le­de ting i Saxosalen på det gam­le råd­hus i Aal­borg.

AALBORG:Julen i Aalborg koncentrerer sig helt sikkert på Gammeltorv. Det er her, man kan møde drillenissen Hilmar, her lysdekoreret gran binder små, hyggelige salgsboder sammen og her, det gamle Aalborg Rådhus lokker med æbleskiver og julenostalgi for alle aldre. I hjørnet på første sal sidder en kommunal medarbejder og tæller alle gæsterne. Frem til denne søndag middag har knap 8.300 været på besøg, og det er flere end på samme tid sidste år. Noget medlemmerne af Aalborg Dameroklub også mærker. I stueetagen passer godt 100 af dem på skift en julebod med æbleskiver, varm cacao, gløgg og toasts, og de har også en af hytterne udenfor. Trods rekordstor omsætning sidste år er den samlede omsætningen i år indtil videre 10 procent større. I kroner og øre over 100.000 kroner, da lørdags omsætning var talt sammen. Indtil videre er 770 liter rødvin forsvundet i gløgg-glade ganer, og det samme gælder uanede mængder æbleskiver. De fleste besøgende på rådhuset går dog i første omgang forbi duften af varm gløgg og cacao og videre op ad trapperne til førstesalen. Her får de blandt andet et tilbageblik på tidligere tiders jul. Især til stor fornøjelse for mange bedsteforældre, der gerne vil vise børnebørnene, hvordan julen var, da farfar var barn. - Se, sådan var vores bord også dækket. Og sådan så vores julekalender ud. Julenostalgi kan man ikke få for meget af, synes ægteparret Christian Jacobsen og Lis Dige fra Vodskov. De kommer lige fra Bryggergaarden i Nørresundby, der har pyntet op til jul i gammel stil i hele december. Her i Saxosalen på det gamle rådhus fortsætter ægteparret rejsen tilbage til julen, som den var engang, I en glasmontre ligger fine gamle glaskugler til juletræet. De yngste er fra lige før 2. Verdenskrig, de ældste har mirakuløst overlevet mere end 100 år uden at ende som glasskår. Fugle med haler spundet i glas vækker minder hos Lis Dige, Hendes forældre havde en købmandsbutik. - Jeg var med til at sælge den slags fugle i æske. En anden montre med et eksemplar af Nyt Billedlotteri fra omkring 1940 fanger hendes interesse. Jo, det spil husker hun udmærket. Publikum udenfor på torvet vil hellere opleve end huske. Især de mindste, der står i en kødrand med deres forældre i baghånden, skulle den underlige nisse Hilmar komme for tæt på. - Det her er Danmarks billigste hængekøje. 11 kroner meteren, erklærer han liggende på et tykt, ophængt tov. - Men lad være med at falde i søvn i den... Selv om der er indbygget sikkerhedssele, advarer nissen og roterer hurtigt om sin egen og tovets akse. Næste weekend er han sikkert også at finde på Gammeltorv, hvor julemarkedet har åbent helt frem til søndag 23. december. Men folk, der vil opleve jul på rådhuset, må skynde sig. Det holder kun åbent til og med 21. december.