EMNER

Aalborg har ikke set sin sidste café

Nye caféer skyder op og fungerer som nutidens bodegaer

AALBORG:Gennem de seneste par år er der poppet flere caféer op i bylivet, og det er ikke en tilfældighed. Aalborg er for alvor blevet en universitetsby, og det er en af årsagerne til, at der er kommet flere cafeer til byen, mener Arne Lybech, der har skrevet to bøger om restaurationslivet i Aalborg. - Det er kommet et rigtigt caféliv til byen. Og når flere mennesker går på café, kommer der ofte endnu flere til, fordi det er rart at gå ind på steder, hvor der er andre mennesker, siger Arne Lybech. Byen har mange forskellige slags caféer, men ifølge Arne Lybech er de skåret over to modeller. Den ene slags er den traditionelle café, der satser på kaffe, øl og caféretter, mens den anden slags vægter køkkenet meget højt med andet end caféretterne på menukortet. - De nye caféer gør meget ud af interiøret, og har stor fornyelse på menukortet, siger Arne Lybech. Omskiftelig branche Formand for HORESTA Midt-Nord, Frede A. Hansen mener, at der er kommet en ny trend med cafémiljøet, hvor flere caféer kommer til. - Det startede for en ti år siden og det har for alvor taget fart de seneste år. Det er den samme tendens over hele landet, hvor Aalborg så er hoppet med på vognen som en af de sidste, siger Frede A. Hansen. Han betegner væksten i antallet af caféer som et tegn på, at restaurationsbranchen er omskiftelig. - Her ser vi hvordan branchen skifter ansigt fra værtshusmiljø til cafémiljø. Det er sundt, at der sker noget nyt inden for branchen, siger Frede A. Hansen, der ikke tør sætte præcist antal på, hvor mange caféer Aalborg har. Arne Lybech er enig i, at caféerne har overtaget rollen som samlingssted fra bodegaerne. - De unge kan tage på café og drikke en Søbogaard, og det kan de ældre også gøre. En caféejer har engang sagt til mig, at det var et spørgsmål, om caféerne ikke er nutidens bodegaer. På den måde bliver caféerne et samlingssted for flere generationer, siger Arne Lybech.