Aalborg-professor i stormvejr

Som bestyrelsesformand i Bonusbanken solgte Erik Werlauff sine egne aktier i tide - de øvrige aktionærer taber stort set alt.

Anders Abildgaard,
Som professor i erhvervsjura har Erik Werlauff ofte kommenteret andre erhvervsfolks handlinger. Nu står han selv for skud.
EMNER 1. oktober 2008 06:00

Professor Erik Werlauff fra Aalborg Universitet er en af landets dygtigste erhvervsjurister og underviser til daglig i blandt andet bestyrelsers ansvar. Nu er han selv havnet i et alvorligt juridisk stormvejr, fordi han som bestyrelsesformand i Bonusbanken har spillet en både central og uheldig rolle i forbindelse med bankens bratte nedtur, der i fredags endte med, at banken blev overtaget af Vestjysk Bank. Erik Werlauff har i løbet af det seneste år solgt for millioner aktier i banken, alt imens han har opfordret andre til at købe. Mens bestyrelsesformanden fik solgt de fleste af sine egne aktier i tide til en fornuftig pris - ifølge Børsen for i alt 17 millioner kroner - må de 5600 øvrige aktionærer i Bonusbanken nu se i øjnene, at deres penge er så godt som tabt. Deres aktier indgår i overtagelsen i et særdeles beskedent bytteforhold: En aktionær, der ved årsskiftet købte for 10.000 kroner aktier i Bonusbanken, kan i dag veksle dem til én aktie i Vestjysk Bank til en værdi af 180 kroner. Erik Werlauff beklager aktionærernes tab. Han forklarer, at han i sin tid selv købte aktier i Bonusbanken, fordi han syntes, den var en veldrevet forretning - hvilket han ikke undlod at gøre omverdenen opmærksom på. - Men det var ingen opfordring til at købe. Jeg er klar over, at nogen troede, det var en opfordring. Jeg er selvfølgelig ked af, hvis nogen har forstået det sådan, forklarede Werlauff mandag i Tv-Avisen. Selv slipper Erik Werlauff for et personligt. Han og hans familie købte aktier iBnousbanken for 1,1 millioner kroner så sent som den 27. Erik Werlauff og hans familie Erik Werlauffs handlemåde har udløst voldsom kritik, ikke mindst fra kolleger. - Man kan godt have folk mistænkt for at have handlet for egen vindings skyld, siger Anders Dreier, professor ved Handelshøjskolen i Århus til DR. Han mener, at sagen er så grel, at den må føre til en opstramning af reglerne for, hvad man må og ikke må, når man sidder i en banks bestyrelse. Som professor med ekspertise i erhvervsjura har Erik Werlauff ofte kommenteret andre erhvervsfolks gøren og laden. Nu erkender han, at han selv ikke har været dygtig nok. - En ting er at kunne læse et søkort. Noget andet er at styre skibet, siger Erik Werlauff, hvis far Bent Werlauff grundlagde Bonusbanken. Sagen kommer ikke til at berøre Erik Werlauffs arbejde på AAU. - Denne her sag, som den foreligger, har ingen konsekvenser for Erik Werlauffs virke på Aalborg Universitet, fastslår Lars Bo Langsted, leder af Juridisk Institut, hvor Erik Werlauff er ansat. På fredag er der generalforsamling i Bonusbanken, hvor Erik Werlauff over for aktionærerne skal redegøre for Vestjysk Banks overtagelse af Bonusbanken.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...