Aalborg skal være en filmby

Ny statslig filmpulje skal bruges til kickstart af nyt filmmiljø

Fil­men Nord­kraft ba­se­ret på Ja­cob Ejersbos ro­man var med til at sæt­te Aal­borg på land­kor­tet. Nu skal Aal­borg have sit eget film­mil­jø.
Foto: Tor­ben hansen

Fil­men Nord­kraft ba­se­ret på Ja­cob Ejersbos ro­man var med til at sæt­te Aal­borg på land­kor­tet. Nu skal Aal­borg have sit eget film­mil­jø. Foto: Tor­ben hansen

AALBORG:Der er for længe i mellem, at Aalborg i særdeleshed og Nordjylland som helhed kan opleves på lærredet eller optræder i manuskripterne til danske film. Men det skal der laves om på, mener en gruppe Venstre-politikere, som ser muligheder for at kickstarte et nyt aalborgensisk filmmiljø med den kommende filmlov. Regeringen forhandler den nye lov disse dage, og den indeholder blandt andet en pulje på fem millioner kroner til regional filmproduktion, og den skal et nyt nordjysk filmmiljø have del i. Kulturrådmand Nils Bell (V) peger på filmsuccesen, Nordkraft, som dels satte Aalborg på landkortet og dels satte fokus på de vilkår, som nogle af storbyernes unge vokser op i. - Men filmen viser også, hvor svært vi har ved at klare os i konkurrencen med hovedstadens filmværksteder, siger han. Derfor er målet for også Mads Sølver Pedersen (V), der er næstformand i Ny Aalborgs skole- og kulturudvalg, at få belyst mulighederne for et nyt nordjysk filmmiljø. - Der er så megen fokus på dansk film, at vi i Aalborg er nødt til at være med. Desuden vil det styrke det øvrige kulturelle liv som musik og kunst, og den nye pulje giver os mulighed for at kickstarte et filmmiljø. Ole Bornedahl kommer jo fra Nørresundby, men har fået sin uddannelse og lagt sin energi et andet sted. Det ville være dejligt, hvis vi kunne beholde talenterne her i byen siger han. Derfor vil Venstre nu undersøge, om der blandt kollegaerne i Aalborg er politisk vilje til at søge fra den nye pulje. - Vi vil være tovholder, men vi skal først og fremmest have startet en dialog med de kunstneriske miljøer i Aalborg også for at se, om vi har nogle ildsjæle, som vi kan hjælpe med at lave en ansøgning til puljen eller eventuelt hjælpe med lokaler. Her kan Nordkraft komme ind i billedet. Alternativt kan vi i 1. omgang være nødt til at koble os på filmmiljøet i Århus og den vej rundt få nogle til Aalborg, siger Mads Sølver Pedersen.