A. P. Møller skal bore efter varme ved Aalborg

Energistyrelsen valgte det danske selskab til at afklare mulighederne med geotermi

Kullene skal væk fra Nordjyllandsværket i 2028. Til den tid skal andre grønne energiformer i spil. Håbet er, at geotermi kan være en del af løsningen. Arkivfoto: Michael Koch

Kullene skal væk fra Nordjyllandsværket i 2028. Til den tid skal andre grønne energiformer i spil. Håbet er, at geotermi kan være en del af løsningen. Arkivfoto: Michael Koch

AALBORG:Det bliver et firma i A. P. Møller-koncernen, der får ansvaret for at lede efter varme i undergrunden til forsyning af fjernvarmeforbrugerne i Aalborg Kommune.

To firmaer havde budt på opgaven, men Energistyrelsen valgte selskabet A. P. Møller Holding Invest IV frem for Geoop, der ejes af den tyske energikoncen E.ON, til at gennemføre undersøgelser af undergrunden.

Udover Aalborg skal der søges efter geotermi ved Aarhus.

Store forventninger

På forhånd er der både lokalt og nationalt store forventninger til, hvad undergrundens varme kan bidrage til, hvad varmeforsyningen angår.

- Det grønne potentiale ved at bruge geotermi i fjernvarmen kan være stort, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

For at afklare potentialet i kommerciel geotermi til brug i fjernvarmeforsyningen skal der bores et antal efterforskningsbrønde ned i mere end en kilometers dybde.

- Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os. Med den seneste energiaftale, som havde bred opbakning fra alle partier i Folketinget, har regeringen sikret mulighederne for at udnytte geotermien i fremtidens fjernvarmeforsyning, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Mulighed for eksport

Udover fordelen i den danske varmeforsyning ser han fremtidige eksportmuligheder af dansk viden og teknologi på området.

De to områder omkring hhv. Aalborg og Aarhus er udpeget, fordi undergrunden her vurderes at være egnet til geotermi. Det skal de nærmere undersøgelser nu afdække. Miljø- og energirådmand Lasse P. N. Olsen (E) udtalte for nylig i NORDJYSKE, at der, i tilfælde af, at der viser sig at være varme i en tilstrækkelig mængde til, at det kan svare sig at udnytte det, vil gå fire-fem år, før anlægget er i drift.

Tilladelserne til at afklare det geotermiske potentiale er givet på baggrund af ansøgerens finansielle og tekniske kompetencer samt kvalitet og omfang af ansøgerens arbejdsprogram.

Kulkraften udfases

Idéen om geotermi hænger sammen med planen om at udfase Nordjyllandsværket i 2028. Konsekvensen af dette er, at store mængder energi, der i dag leveres af kul, skal over på grøn energi. Potentialet i geotermi er vurderet til at være i omegnen af 100 megawatt, hvilket betyder, at der fortsat mangler en betydelig mængde energi til at dække fjernvarmeforbrugernes behov. Her er der dog et begrundet håb om en fordobling af overskudsvarmen fra cementproduktionen på Aalborg Portland, efter at samtlige Folketingets partier i marts indgik en aftale om udnyttelse af overskudsvarme.

Op mod halvdelen af behov

Først til efteråret er alle detaljer om vilkårene, især de økonomiske på plads. Ender det med en tilfredsstillende aftale for parterne i Aalborg vil spildvarme fra cementovnene være i stand til at dække op imod halvdelen af fjernvarmeforbrugernes behov. I forvejen kommer cirka en femtedel af fjernvarmen derfra.

Udover geotermi og spildvarme, der også omfatter RenoNords affaldsforbrænding, er det planen dække det resterende varmebehov med bl.a. varmepumper, der på basis af elektricitet henter energi i eksempelvis Limfjorden. I den henseende arbejdes der med planer opstilling af vindmøller og solceller.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.