Folkeskole

Aalborg Kommune nomineret til pris for genanvendelse af skolemøbler

Ingen andre i Danmark har gjort sig erfaringer med noget lignende

Brugte skolemøbler kan sagtens genanvendes i stedet for at blive smidt væk. Det viser et projekt fra Aalborg Kommune, som er nomineret til Årets Bedste Udbud. Arkivfoto: Torben Hansen

Brugte skolemøbler kan sagtens genanvendes i stedet for at blive smidt væk. Det viser et projekt fra Aalborg Kommune, som er nomineret til Årets Bedste Udbud. Arkivfoto: Torben Hansen

AALBORG:Aalborg Kommune er nomineret til prisen, Danmarks Bedste Udbud, for et projekt, hvor man vil genanvende og reparere gamle skolemøbler i stedet for at købe nye. Det er foreningen af offentlige indkøbere, IKA, der står bag prisen, og her er man imponeret over, at Aalborg har valgt at gå foran ved at udforme et udbud, hvor de gamle møbler skal tænkes ind i nye læringsmiljøer på skolerne og på den måde understøtte det, der kaldes cirkulær økonomi.

- Det handler om at tænke smart, når vi køber ind som offentlig institution, så der opnås bedst mulig effekt på den sociale, miljømæssige og økonomiske bane. Vi har haft et stort arbejde med at kortlægge mulighederne inden for cirkulære udbud og kan se et kæmpe potentiale - ikke kun inden for skolemøbler, men faktisk også mange andre områder i vores indkøb, fortæller chef for bæredygtighed og udvikling i Aalborg Kommune Michael Damm.

Tværgående samarbejde

Det har fra starten været klart, at der skulle nytænkes, for ingen andre i Danmark har gjort sig erfaring med på denne måde at indarbejde cirkulær økonomi i et udbud.

Derfor samarbejder Aalborg Kommune også med Aalborg Universitet, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark, Aalborgs skoler, Det Grønne Rejsehold og Miljøministeriets rejsehold for grønne indkøb, og projektleder Birgitte Krebs Schleemann er imponeret over de kreative tilbud, der blev indsendt, da skolemøbelprojektet blev sendt i udbud i 2017.

- Vi var meget spændte på de løsninger, vi fik ind, da cirkulær økonomi jo er en helt ny måde at tænke på inden for offentlige indkøb, forklarer hun.

Med i udbuddet, som gik til Højer Møbler, er også rådgivning i indretning af læringsmiljøer på de skoler, der er med i projektet, så man får de ultimative rammer for trivsel og læring.

I sidste ende forventes det at give færre sygedage for elever og lærere, når læringsmiljøerne er tænkt indrettet efter den nyeste viden og praksis, hvor der både tages hensyn til bevægelse og skiftende stillinger.

Ressource fremfor affald

- Jeg synes, det er fantastisk, at vi i stedet for at betragte gamle skolemøbler som affald, betragter dem som en ressource til genanvendelse. Der tænkes i baner, hvor mindst muligt går til spilde. Kasserede møbler skal retur til genanvendelse enten som intakt møbel eller som materiale til nye produkter. Samtidig lærer børnene også meget af projektet - for eksempel at møblerne har en ny værdi, når de genbruges i en anden kontekst, siger skolerådmand Tina French Nielsen (V).

Hendes begejstring deles af rådmandskollegaen fra miljø- og energiforvaltningen, Lasse P. N. Olsen (EL):

- Projektet her er for mig at se et virkeligt godt eksempel på, hvordan vi som kommune kan være med til at fremme cirkulær økonomi. Det giver rigtig god mening på denne måde at genanvende, istandsætte eller samle det gamle inventar på ny, fremfor at kassere borde, stole og andet fra klasselokalerne, der sagtens kan få nyt liv. Jeg tror på, at vi skal vænne os til at se det, vi betragter som kasseringsmodent eller affald, som noget, der repræsenterer en ressource, og jeg håber at andre kommuner kan lade sig inspirere af denne løsning, for jeg tror på, der er en stor gevinst at hente for både miljøet, skolerne og deres elever, siger han.

Årets Bedste Udbud uddeles til IKA Årskonference, tirsdag 6. februar i København.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst