Cifuentes-effekten sætter ind i AaB: - Jeg lavede også fejl i begyndelsen

AaB har fået en flot sæsonstart, både hvad angår point og spil, hvilket kan føres tilbage til det store arbejde Martí Cifuentes og trænerstaben har lagt i det daglige arbejde på træningsbanen

Martí CIfuentes kan gøre status over otte spændende måneder i jobbet som AaB-træner. Foto: Claus Søndberg

Martí CIfuentes kan gøre status over otte spændende måneder i jobbet som AaB-træner. Foto: Claus Søndberg

FODBOLD:Da Martí Cifuentes fik sin officielle debut som cheftræner for AaB i forårspremieren mod FC København, skete det i bidende kulde og med et kampforløb, der også sendte humøret et godt stykke ned under frysepunktet. En 2-0-føring ved pausen blev konverteret til et 2-3-nederlag. Nedsmeltningen i anden halvleg blev på mange måder definerende for Martí Cifuentes’ første halvsæson som AaB-træner. En sejr i den kamp kunne meget vel have sparet Cifuentes for meget af den kritik, han siden blev skydeskive for.

De første seks kampe kastede blot tre point af sig, og derfor blev Cifuentes pludselig gjort til syndebuk for alverdens ulykker. Siden da er det stort set kun gået én vej for AaB, der nu fremstår som et fodboldhold med en udviklingskurve, som stiger stille og roligt.

- Hvis jeg sammenligner vores nuværende udgangspunkt med min første tid i klubben, er der helt klart sket en stor udvikling. Vi har fået rykket meget både på og udenfor banen, siger Martí Cifuentes.

Svær begyndelse

Den spanske træner fik en alt andet end blid medfart af fans og medier i sine første måneder som AaB-træner, da resultaterne ikke levede op til omgivelsernes forventninger. Efter devisen om, at det der ikke dræber dig, gør dig stærkere, har Cifuentes også fået noget positivt ud af de erfaringer, han gjorde sig i foråret.

- Jeg gik nok for hurtigt frem i forhold til den plan, jeg havde og gerne ville implementere. Jeg forsøgte at bevare mange af de gode ting, som holdet allerede besad, men det var en svær start, siger AaB-træneren, der har fået brugbare erfaringer med fra sin første tid i klubben.

- Jeg havde prøvet noget lignende i Norge, hvor det gik lidt nemmere med at få mine ideer implementeret. Jeg havde - og har stadig en masse ting - jeg gerne vil rykke ved her i klubben, men jeg lavede også fejl i begyndelsen, og dem har jeg bestemt også fået nogle brugbare erfaringer ud af. Vi er kommet videre og har fået udviklet meget på vores spil, siger Martí Cifuentes.

AaB-træneren kom fra norske Sandefjord, og selvom norsk og dansk fodbold på mange områder ligner hinanden til forveksling, så er der alligevel en del ting, som Martí Cifuentes har erfaret, er forskellige fra vort broderfolk.

- Jeg havde set en del dansk fodbold i de forgangne år, men det var jo stadig en ny liga. Jeg lærte også noget om banernes tilstand, og jeg har lært en del om kulturen her i Danmark, forklarer Martí Cifuentes.

Forbedret spil og pointsnit

Én ting er kulturelle forskelle mellem Danmark og Norge. Noget helt andet - og meget vigtigere for Cifuentes - er den spillemæssige udvikling, han har været katalysator for i AaB.

Tager man et pointgennemsnit for de 27 superligakampe, som Cifuentes har stået i spidsen for AaB, ender man med et pointgennemsnit på 1,48 point.

Tager man de første ni kampe ud af ligningen og udelukkende fokuserer på slutspil, playoffkampen mod AGF og de første syv kampe i denne sæson er pointgennemsnittet 1,72 pr. kamp. Altså et pointsnit pr. kamp, der begynder at ligne noget, der kan blive til et tophold.

- Først og fremmest har vi udviklet os i vores tilgang til spillet. Vi træner hårdere, og vi træner bedre og bedre. Det er også nogle af de takter, vi begynder at se på banen. Der har været mange ting, som vi skulle indarbejde, men vi har taget et godt ryk i den rigtige retning. Noget af det vigtigste er, at vi er blevet bedre med bolden, vurderer AaB-træneren, der kort sagt har fået skabt et bæredygtigt fundament i AaB-spillet.

Flere AaB-spillere har fortalt om en omvæltning i forhold til ny træningsmetodik, men netop den nye metodik har været vigtig for Martí Cifuentes i forhold til at få skabt fundamentet for den stabilitet, der lige nu udfolder sig i AaB-spillet.

- Vi har fået indarbejdet en stabilitet i spillet, som vi ikke havde i foråret. Det tror jeg, også skyldes, at vi nu har arbejdet med de samme emner i længere tid. Det giver en sikkerhed i spillet, og spillerne er bedre inde i mine ideer, og samtidig kender jeg også deres styrker bedre, siger Martí Cifuentes.

I løbet af foråret var der lidt forskellige spillemæssige udtryk fra AaB, men nu er der en helt anden stilsikkerhed i den måde, som AaB angriber kampene på. Det nordjyske fodboldflagskib laver minimale justeringer og indrømmelser i forhold til sine modstandere nu. Et godt bevis på den store tiltro til eget koncept fik man i sæsonpremieren mod FC København i Parken. Der viste AaB, at man kan kontrollere kampe mod de bedste hold ud fra Martí Cufentes’ filosofi om, at man gerne vil styre kampene via boldbesiddelse.

Profil blåstempler udvikling

Den positive udvikling er også noget, som har vundet fodfæste i AaB-truppen.

- Vi bliver helt klart bedre og bedre for hver kamp. Da Martí kom ind i januar, var der meget nyt, som vi skulle forholde os til. Nu synes jeg, man kan se, hvad det er, han gerne vil, og vi får det bedste frem i spillet. Derfor tror jeg også på, at vi er ved at udvikle os stille og roligt til, at AaB kan blive et tophold, siger Iver Fossum, der tror på, at AaB kun bliver bedre i de kommende kampe.

- Vi har været gode i mange af kampene. Derfor er det en god følelse, vi er gået på landskampspause med. Vi skal bare fortsætte den udvikling, vi er i gang med, siger AaB-profilen.

Martí Cifuentes understreger, at han stadig ser mange aspekter af spillet, som han gerne vil forbedre hos AaB.

- Jeg vil gerne understrege, at vi ikke er tæt på at være i mål med vores spillestil endnu. Det kommer vi nok aldrig, men vi er kommet et godt stykke vej. Vi skal stadig blive bedre til at skabe chancer, men vi arbejder godt på den del, så jeg er overbevist , om at vi også vil se en udvikling i den del af spillet i de kommende kampe, siger Martí Cifuentes.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.