Flertal i Aalborg Byråd: Boliggaranti hjælper ikke hjemløse

Enhedslisten står alene med forslag om at garantere hjemløse et sted at bo. At noget virker i Odense, betyder ikke, at det også gør i Aalborg, mener de øvrige partier,

Enhedslistens forslag om en boliggaranti for hjemløse i lighed med den, der ifølge partiet i Odense har medvirket til at halvere antallet af hjemløse, blev afvist af det øvrige byråd. Modelfoto: Mette Nielsen

Enhedslistens forslag om en boliggaranti for hjemløse i lighed med den, der ifølge partiet i Odense har medvirket til at halvere antallet af hjemløse, blev afvist af det øvrige byråd. Modelfoto: Mette Nielsen

AALBORG:Mennesker uden eget hjem er ikke nødvendigtvis hjemløse, fordi de mangler tilbud om bolig. Årsagen kan være andre problemer, som en boliggaranti ikke kan løse.

Det var svaret fra byrådets flertal til Enhedslisten, der havde foreslået byrådet at lave en boliggaranti i samarbejde med de almene boligselskaber i lighed med den, der er besluttet i Odense. EL begrundede forslaget med tal fra Vive, der viser, at der i februar i år er registreret 253 hjemløse i Aalborg Kommune og blot 125 i Odense.

- Det bør vi gøre noget ved, sagde EL’s gruppeformand Per Clausen.

Nuuradiin S. Hussein, vikarrierende rådmand for social- og beskæftigelsesområdet, kunne alligevel ikke støtte det med henvisning til forskelle på de to byer.

- Måske er der behov for en boliggaranti i Odense, hvor boligsituationen er meget anderledes(med længere ventelister, red.), sagde han og forklarede, at det i Aalborg Kommune er lykkedes at få mange unge ind i en ungdomsbolig, og at der blot er 12 hjemløse over 30 på venteliste til en bolig.

- Så problemet er ikke så stort i Aalborg, som man får det til at lyde, sagde Nuuradiin S. Hussein, der samtidig lagde han vægt på, at der er andre tilbud til hjemløse i form af herberger og lignende, og at en boliggaranti blot vil medføre mere administration og arbejde for kommunen.

Heller ikke Vibeke Gamst (K) fandt, at en garanti om en bolig ramte ind i problemstillingen i Aalborg.

- Man kan være hjemløs af andre grunde, end at der ikke er tilbud om en bolig, sagde hun.

Med henvisning til, at Odense har formået at halvere antallet af hjemløse forstod Lasse P. N. Olsen ikke modviljen mod at lade sig inspirere af noget, der ”ser ud til at virke”.

Nuuradiin S. Hussein afviste, at en garanti vil gøre en forskel.

- Vi har faktisk det samarbejde med boligforeningerne, som Enhedslisten efterlyser, det hedder bare ikke boliggaranti, og derfor har vi ikke ret mange borgere på venteliste. Den gennemsnitlige ventetid er under to måneder, fastslog han, og tilføjede, at der de kommende år er flere billige boliger på vej.

- Så svaret er ikke en garanti. Der er andre forhold, som gør, at de pågældende ikke kan rummes i udbuddet af boliger, herunder borgere med eksempelvis svære psykiske problemstillinger eller andre adfærdsmæssige problemer, hvilket vi skal forsøge at løse. Hvis EL har en løsning, tager vi gerne imod, sagde Hussein.

Heller ikke Jan Nymark Thaysen (V) anså en garanti som løsningen.

- Det vil ikke hjælpe de mennesker alligevel. Nogle passer bare ikke ind i de tilbud, vi har til dem, sagde Venstres gruppeformand.

Per Clausen fastholdt en boliggaranti som en del af løsningen, idet han afviste, at hjemløse bliver tilbudt en bolig så hurtigt som beskrevet af Nuuradiin S. Hussein.

- Det stemmer ikke overens med de oplysninger, jeg har fået. Det er heller ikke i overensstemmelse med det, som folk, der arbejder på området, siger. En boliggaranti vil ikke være en løsning på alle udfordringer, men et klart fremskridt, sagde Per Clausen, der ved afstemningen dog måtte notere sig, at hans parti stod alene med synspunktet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.