Løbsledelse rystet over bilisters opførsel: - Det er vejvrede

Vejarbejde og afspærring ved cykelløb fik bilister til bryde loven

Hjemmeværnsfolk og politi forsøgte at få bilisterne til at holde sig væk fra cykelrytternes rute, men i nogle tilfælde fjernede frustrerede bilister afspærringen for at komme forbi. Her er det dog en civil politibil et andet sted på ruten.  <i>Foto: Peter Witten</i>

Hjemmeværnsfolk og politi forsøgte at få bilisterne til at holde sig væk fra cykelrytternes rute, men i nogle tilfælde fjernede frustrerede bilister afspærringen for at komme forbi. Her er det dog en civil politibil et andet sted på ruten.  Foto: Peter Witten

AALBORG:Flere bilister mistede besindelsen, da en række veje i og omkring Aalborg torsdag var afspærret på grund af cykelløb, DM i enkeltstart.

I forvejen kan det være svært at komme rundt i Aalborg på grund af omfattende vejarbejde mange steder i byen, og torsdagens afspærringer på grund af cykelløb gjorde kun trafikbøvlet endnu værre.

Det fik frustrationerne til at koge over hos nogle bilister:

- Nogle ville ikke respektere, at der var spærret af, for nu havde de måske holdt og ventet i en time. Så gik de ud, fjernede afspærringen og kørte væk. Det så vi eksempler på flere gange torsdag, fortæller politikommissær Jess Falberg fra færdselsafdelingen hos Nordjylland Politi.

Skubbede personer væk

Han var leder af politiets trafikindsats i forbindelse med torsdagens store cykelløb. Og han beretter om flere ulovligheder:

- En bilist gik ud og fjernede personer, der stod ved en af posterne ved cykelløbet. Der blev ikke brugt vold, men personerne blev skubbet til side, så bilisten kunne komme forbi, fortæller Jess Falberg.

- Det er selvfølgelig en politiopgave, hvis det sker på den måde. Vi nåede dog ikke at få fat på dem her, der helt klart brød afspærringen ved cykelløbet, siger han.

Hvis politiet havde nået af få fat i de bilister, kunne de forvente bøder for at overtræde færdselsloven.

I kø i timevis

Jess Falberg kan godt forstå, hvis nogle bilister er frustrerede over de mange vejafspærringer på grund af vejarbejde og endnu flere afspærringer torsdag som følge af cykelløbet.

- Det har givetvis været rigtig svært at komme hjem eller komme rundt torsdag. Der har nok været nogle bilister, som har siddet i kø i måske to-tre timer.

Men - pointerer politikommissæren - bilisterne skal stadig overholde lovgivningen og respektere skiltning og afspærringer.

Plads til forbedringer

Nordjyllands Politi stod ikke for organiseringen af cykelløbet eller valg af rute, men har allerede nu talt med arrangørerne om, at det må gøres bedre næste gang:

- Rent sportsligt blev torsdagens cykelløb afholdt fint, men trafikmæssigt - nej. Vi har lavet en evaluering og konkluderet, at der er ting, der skal forbedres.

- Når der er modkørende trafik på cykelruten, og folk ikke overholder skiltningen, så er man nødt til at se indad og sige, at så må vi gøre det bedre næste gang, lyder det fra Jess Falberg.

- Vej-vrede

Også løbsleder Klaus Petersen fra Aalborg Cykle-Ring, der arrangerer cykelløbet sammen med Danmarks Cykle Union/DCU og Aalborg Kommune, er forbløffet over, hvordan nogle bilister opførte sig i forbindelse med torsdagens cykelløb:

- Det er vej-vrede, mener kan.

Klaus Petersen så med egne øjne, at en bilist var kørt mod kørselsretningen på Vesterbro med kurs direkte mod de cykelryttere, der ville komme susende med høj fart.

- Var bilisten kørt ind på Vesterbro fem minutter før, eller 10 minutter senere, havde han ramt en af cykelrytterne, vurderer løbslederen.

Pige fjernet med magt

Han fortæller også om en stærkt ubehagelig episode på Nørholmsvej, hvor en af de frivillige - en ung pige - blev fjernet med magt, hvorefter bilisten også fjernede afspærringen på Nørholmsvej og kørte mod ensretningen i forbindelse med cykelløbet.

- Et overgreb på pigen, siger Klaus Petersen.

Efter flere episoder, hvor bilister kørte mod kørselsretningen under torsdagens cykelløb og ikke respekterede skiltningen, skal arrangørerne, politiet og kommunen nu drøfte, hvordan de kan undgå lignende farlige episoder fremover.

- Sikkerhed, rute og løbstidspunkt bliver emner, der skal drøftes, fastlår Klaus Petersen.

Ruter skal afspærres helt

Arrangørerne var overraskede over, at der var så meget trafik i byen torsdag samtidig med DM-cykelløbet.

Derfor vil lignende store cykelløb i fremtiden formentlig blive skubbet til senere på dagen, for eksempel sent fredag aften eller i weekenden.

Kommunikationen til borgerne skal forbedres, så flest muligt er klar over, at løbet finder sted.

- Og skal vi lave noget lignende, skal ruten spærres helt af, fastslår løbslederen.

God oplevelse

Trods de farlige trafiksituationer ved torsdagens løb, understreger Klaus Petersen fra Aalborg Cykle-Ring, at mange var begejstrede for løbet - både cykelryttere og tilskuere:

- Overordnet set var det en god oplevelse. Der var rigtig mange glade folk langs ruten, men jeg forstår ikke, hvorfor så mange bilister bliver så sure over cykelryttere, siger han.

Også cykelløb søndag

Allerede på søndag går det løs igen med DM-cykling i Aalborg-området. Men denne gang cykles der i grupper, og ruterne i Aalborg vil være helt afspærret.

Der kommer dobbelt så mange poster med frivillige og næsten dobbelt så mange politihjemmeværnsfolk til at holde øje og sikre, at bilister ikke igen kører ind på cykelruten, når grupperne med cykelryttere kommer susene. 

Her kan du se mere om ruten ved søndagens DM-cykelløb. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.