Kæmpe strømsvigt - det kan ske igen

Umuligt at forhindre store fugle i at forvolde strømsvigt, ifølge el-selskab

Under højspændingsledningerne lå den svane, som var årsag til strømsvigtet. Den døde øjeblikkeligt. <i>Foto: Martél Andersen</i>

Under højspændingsledningerne lå den svane, som var årsag til strømsvigtet. Den døde øjeblikkeligt. Foto: Martél Andersen

AALBORG:Det kan ske igen.

Sådan lyder meldingen fra el-selskabet N1 efter lørdagens store strømafbrydelse, der ramte næsten 40.000 el-kunder i Aalborg og betød, at en lang række trafiklys gik i sort.

Årsagen til den store strømafbrydelse kan ses på fotoet herover - et foto taget lørdag ved transformatorstationen ved siden af genbrugspladsen ved Over Kæret i Aalborg.

Hørte højt brag

Det var herfra, der pludselig lød et kraftigt brag lørdag kort før kl. 11. Et brag flere borgere i nærheden bemærkede. Blandt andet på Oluf Borchs Vej, hvor beboere samtidig med braget bemærkede en høj, brun røgsky fra transformatorstationen.

På fotoet øverst kan man se resterne af den svane, som havde ramt en højspændingsledning med 60.000 volt.

Så høj spænding, at svanen døde øjeblikkeligt. Samtidig med at strømmen forsvandt i en stor del af Aalborg.

Beboere nær transformatorstationen hørte et højt brag lørdag formiddag, da svanen ramte ledningerne og strømmen røg. <i>Foto: Martél Andersen</i>

Beboere nær transformatorstationen hørte et højt brag lørdag formiddag, da svanen ramte ledningerne og strømmen røg. Foto: Martél Andersen

- Det var et hændeligt uheld. Stakkels svane, og vi er kede af, at kunderne var uden strøm i den halve time, det varede, siger Frederik Schmidt, presseansvarlig hos N1.

- Vi kigger altid på, hvordan vi kan sikre vores transformatorstationer bedst muligt, og de ér virkelig godt sikret. Men det er klart, at når der er en vildfaren svane - det er svært at gøre noget ved, bemærker han.

Selv om transformatorstationer er indhegnet og afskærmet bedst muligt, kan de ikke afskærmes fra fugle, ifølge Frederik Schmidt.

Vil også ske fremover

- Jeg er sikker på, at vi også fremover vil opleve, at fugle flyver ind i ledninger og vinduer. Det kan vi ikke gøre noget ved, lyder det fra den presseansvarlige hos N1.

Som dog understreger, at den type uheld, som skete lørdag, er sjældne. 

- Jeg har ikke selv oplevet sådan noget før, siger Frederik Schmidt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.