Lyn satte ild til hus: Indsatsleder står stadig op og drikker tordenkaffe

Ældre par vågnede ved braget fra lynet, der slog ned i deres villa

Arkivfoto: Martin Damgård

Arkivfoto: Martin Damgård

NIBE:Det er vel kun de yngste mobilgenerationer, der ikke er vokset op med det gode råd om aldrig at tale i telefon, når det tordner og lyner.

Når et lyn slår ned i et hus, kan det med sin voldsomme energiudladning smadre alle elektriske installationer, få alle stikkontakter til at poppe ud af væggene og få en brand til at blusse op på et splitsekund.

Og selv om der i takt med, at tv-antennerne er forsvundet fra danskernes parcelhuse også er blevet færre villabrande på grund af lynnedslag, så sker det stadig, og det er ikke til at spøge med.

- Jeg er så gammel, at jeg stadig står op og drikker tordenkaffe. Bare lige for at have et øje på, hvad der foregår. Jeg kan ikke lade være, fastslår indsatsleder Jakob Schmidt fra Nordjyllands Beredskab.

Natten til tirsdag rykkede han sammen med brandfolk fra Nibe og Aalborg ud med blå blink, da netop et lynnedslag var årsag til, at der udbrød der brand i et hus på Koldsmindevej i Nibe. Himlen over Limfjorden ved Nibe Bredning var i midnatstimerne oplyst af mange lyn, og et af dem fandt altså vej til det højtliggende hus på Koldsmindevej.

Politi og beredskab blev alarmeret om branden klokken 00.50, og brandfolkene fra stationen i Nibe var fremme efter få minutter, oplyser indsatsleder Jakob Schmidt fra Nordjyllands Beredskab.

- Det ældre ægtepar, som bor i huset, vågnede simpelthen ved braget fra lynet. De stod op og kunne gennem et lille spot i loftbeklædningen på et kontor se, at det brændte på loftsrummet. Så ringede de 112 og fik hjulpet hinanden ud af huset. En af dem er gangbesværet, og de lå og sov på 1. salen i huset, oplyser indsatslederen.

Ægteparret tog efter branden ophold hos nogle naboer, mens brandfolkene tog fat på arbejdet med at slukke branden.

- Vi når at fange den fint. Der er brandskader på selve loftrummet, og så er der sod- og vandskader på et kontor på husets 1. sal. Men resten af huset er faktisk uskadt, oplyser Jakob Schmidt.

-

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.