Piratkopiering

Ransagning på kollegie: 25-årig nordjyde sigtet for at kopiere lærebøger

Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet har sigtet nordjyde for ulovligt salg af kopierede lærebøger

Arkivfoto

Arkivfoto

NØRRESUNDBY:En 25-årig mand fra Nørresundby er blevet sigtet for ulovligt at have kopieret omkring 50 lærebøger til blandt andet lærerstudiet og via internettet at have solgt de ulovligt kopierede bøger til studerende over hele landet.

Det skriver Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) på sin hjemmeside.

SØIKs IPR-gruppe, der blandt andet efterforsker piratkopiering, har ransaget på to adresser i Nordjylland og København og har sigtet to 25-årige mænd for at have kopieret og via nettet videresolgt lærebøger til studerende over hele landet.

- Den 25-årige fra Nørersundby har udbudt 50 forskellige lærebøger til salg på nettet i form af e-bøger. Nu skal vi så se om vi kan dokumentere, hvor mange bøger han rent faktisk ahr solgt og til hvor mange penge, forklarer Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør i SØIKs IPR-gruppe, som har fokus på overtrædelser af ophavsrettigheder til nordjyske.dk.

I løbet af den seneste måned har den særlige IPR-gruppe slået til mod de to 25-årige mænd i henholdsvis Nørresundby og Valby ved København. Begge er blevet sigtet for ulovligt salg af de piratkopierede lærebøger.

- Vi var på besøg hos den 25-årige i Nørresundby. Ved ransagningen her har vi blandt andet beslaglagt nogle computere, som vi skal have undersøgt for spor, og det vil der da gå lidt tid med, fastslår vicepolitiinspektøren.

Ifølge ham har studerende fra hele landet overført penge til de to kopi-sælgere og har efterfølgende fået tilsendt en pdf-fil med en komplet udgave af de pågældende bøger.

Ransagninger på kollegie

Der blev foretaget ransagninger på begge mænds adresser. I januar var det på et kollegium i Nørresundby hos en 25-årig studerende, og i denne uge var det så en jævnaldrende mand i Valby, der fik uanmeldt besøg af IPR-gruppen fra SØIK.

Umiddelbart er der intet, der tyder på, at der er en relation mellem de to mænd.

Manden fra Valby menes at have kopieret og solgt cirka 25 forskellige bøger hovedsageligt inden for økonomi, finans og markedsføring.

Michael Lichtenstein forklarer, at det kan være nok så fristende at købe piratkopierede lærebøger på nettet, når man som studerende har et stramt budget. Men det er ikke bare ulovligt at kopiere og sælge bøgerne, det er også ulovligt at købe dem,

Ender oftest med bødestraffe

- Mange af køberne af kopibøger er måske ikke klar over, at når man downloader en piratkopieret lærebog, så fremstiller man også sit eget eksemplar. Det er strafbart efter ophavsretsloven. Så ligesom med alle andre lovovertrædelser er vores simple råd: Lad være. Både med at kopiere og sælge, samt at købe disse kopi-varer, lyder det fra Michael Lichtenstein.

Sagerne er anmeldt til SØIK af Rettighedsalliancen på vegne af de forlag, der har udgivet lærerbøgerne.

Vicepolitiinspektøren fortæller at sager om piratkopiering og salg af de ulovligt kopierede bøger oftest afgøres med bødestraffe - størrelsen af bøderne er afhængige af, hvor mange bøger det drejer sig om, og hvor stor en dokumenteret fortjeneste der har været på salget.

SØIK vil ikke udelukke, at der kan komme lignende aktioner fremadrettet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst