Aalborg-skole sender hvert tiende barn videre til specialtilbud

Ulovligt fravær og andel af elever, der ikke kan rummes i de almindelige skoler i Aalborg, er dog faldet lidt samlet set

Det kan være svært for skolerne i Aalborg at rumme alle elever. Det viser en ny opgørelse fra februar måned. Arkivfoto: Henrik Bo

Det kan være svært for skolerne i Aalborg at rumme alle elever. Det viser en ny opgørelse fra februar måned. Arkivfoto: Henrik Bo

AALBORG:Der er store forskelle på, hvor mange elever skolerne i Aalborg sender videre til specialtilbud.

Ifølge en opgørelse fra februar måned, topper Tornhøjskolen i Aalborg Øst med hele 11,48 procent, mens Nørholm Skole er meget tæt på at kunne inkludere alle og kun sender 1,64 procent af eleverne videre.

På landsplan har man tidligere haft et mål om, at 96 procent af eleverne i folkeskolen skulle inkluderes i den almindelige undervisning, men det blev dog afskaffet i 2016, og siden da er andelen af elever, der sendes videre til specialtilbud, steget støt - ikke kun i Aalborg Kommune - men i hele landet. Ifølge Kommunernes Landsforening var der således 5,2 procent af alle landets skoleelever, som ikke gik i en almindelig klasse i 2018/19.

- Vi kan dog glæde os over, at Aalborg Kommune samlet set er gået lidt tilbage, så vi i dag er den af landets seks største byer, der - bortset fra Esbjerg - sender færrest i specialtilbud, siger skolerådmand Jan Nymark Thaysen (V).

Også galt på små skoler

Han oplyser, at det seneste landsgennemsnit ligger tæt på 6, og i Aalborg Kommune var der ifølge opgørelsen fra februar 5,3 procent af eleverne, som fik et andet tilbud end det, de normale folkeskoler kan tilbyde.

- Det er selvfølgelig træls, at andelen enkelte steder stadig er så høj. Men for nogle af de mindre skolers vedkommende kan det måske være ganske få elever, der pludselig får tallet til at stige meget, tilføjer han.

Det er muligvis det, der er tilfældet på Vaarst/ Fjellerad Skole samt Langholt Skole, hvor nøgletallene viser en segregeringsandel - som det hedder på fagsprog - på henholdsvis 10,77 og 10,53.

Tallene har tidligere fået en del opmærksomhed, fordi de fleste elever som udgangspunkt bør kunne rummes i de almindelige skoler. Men som også fordi Aalborg Kommune lige nu bruger omkring 343 mio. kroner på 1120 elever med særlige behov og kun lidt over det dobbelte på de øvrige 19.000 elever, og derfor har man i de seneste år iværksat mange tiltag, som skal hjælpe med at vende udviklingen.

Fravær er faldet

I den forbindelse har man også fokus på fravær - og især ulovligt fravær - og det ser heldigvis ud til at gå den rigtige vej. Størst ulovligt fravær er der således lige nu på Tornhøjskolen med 2,6 procent, men eleverne på Seminarieskolen har også et ulovligt fravær på 1,3 procent.

Andre skoler ligger dog også ret højt samlet set - for eksempel Hals Skole og Nørholm Skole, men her er der begge steder tale om fravær, som skyldes sygdom eller bevilliget fri.

- Noget af det skyldes formentlig coronaen, for vi kan heldigvis se, at det ulovlige fravær er faldet. Så der er enten tale om sygdom eller elever, der har fået lov til at blive væk fra skole, tilføjer Jan Nymark Thaysen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.