Se billederne: Yvere i fri dressur, da køerne kom på græs

Per Nørgaard fra Holtet omlagde til økologisk malkeproduktion i 2016 - søndag åbnede han gården op for 2500 gæster

Caspar Birk
Foto: Jesper Thomasen
Dyr 15. april 2018 18:47 - Opdateret 15. april 2018 18:54

HOLTET: Cirka 2500 andre gæster tog turen til en gård lige uden for Holtet mellem Gandrup og Hals, hvor der søndag var åbent hus i anledning af, at landets øko-køer skulle på græs.

Gården er ejet af Per Nørgaard, der lagde sin konventionelle malkeproduktion om til økologi i 2016.

- Jeg har aldrig været særlig stolt af at køre rundt med sprøjten. Ikke fordi jeg synes, at vi brugte mere end der var nødvendig, men ude i befolkningen var vi sådan lidt i "bad standing" med den sprøjte. Og det er lidt spændende at se, om det kan gå uden, hvilket det ser ud til, at det kan, siger Per Nørgaard.

På gården er der masser af aktiviteter i dagens anledning. Ponyridning, malkning, leg på halmlegepladsen, klappe og kæle for små kalve samt smagsprøver af mælkeprodukter - økologiske naturligvis.

Caspar Birk
Per Nørgaard (i midten) var vært for Økodag for første gang, siden han omlagde sin malkeproduktion til økologi i 2016. Han var glad for det store fremmøde.

14 tønder land og fem køer

Anderledes så det ud for godt 90 år siden. I 1926 købte Per Nørgaards bedstefar 14 tønder land af staten og opførte et stuehus samt en kostald til fem køer. I 1992 købte Per Nørgaard sig ind på gården i kompagniskab med sin far. Da var de fem køer blevet til 30, og i dag er der 185 køer af racen Dansk Holstein. Per Nørgaards far er også til stede ved dagens arrangement.

Caspar Birk
Mange familier havde taget plads ved marken for at få en god plads samt hygge med lidt frokost.

- Det er dejligt. Skønt at se så mange mennesker, siger 81-årige Niels Carl Nørgaard. At sønnen har valgt at omlægge produktionen til økologi, havde han "ingen indflydelse på", men han forstår de økonomiske grunde bag.

- Der er dog visse ulemper ved ikke at sprøjte og det giver også mere manuelt arbejde, siger Niels Carl Nørgaard, der fortsat hjælper til på gården.

Caspar Birk
Foto: Jesper Thomasen

Overvældet vært

Per Nørgaard går fortsat rundt mellem gæsterne. Som regel bliver det til lidt snak om vejret, der denne søndag formiddag viser sig fra sin pæne side - til stor glæde og tydelig lettelse for debutantværten - og nogle vil gerne vide noget om produktionsforhold og så er der hovedparten. Familier, der har medbragt tæpper, smurt frokost og nyder en kold øl eller en lille kakaomælk. Børn, der tager kørekort til traktor, som egentlig bare er nogle minibiler. Eller sidder i en rigtig traktor og trykker på hornet.

Caspar Birk
Mange forbinder dagen, hvor køerne kommer på græs med et billede som dette. En ko, der (måske) i ren glæde over igen at have jord under klovene, gør et spjæt med bagbenene.

De seneste år har der ifølge Økologisk Landsforening været besøg af 200.000 gæster på de landbrug, der deltager i Økodag.

Caspar Birk
Foto: Jesper Thomasen

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...