Varmestue skal betale kæmpeerstatning til tidligere ansat

Landsretten bekræfter, at det var uberettiget, da Kirkens Korshærs Varmestue i Aalborg i 2016 bortviste en mangeårig medarbejder

Kristian Melgaard
Arkivfoto: Martin Damgård
Aalborg 19. juni 2017 08:27 - Opdateret 19. juni 2017 08:31

AALBORG: En mangeårig medarbejder ved Kirkens Korshærs Varmestue i Aalborg blev i 2016 bortvist efter mistanke om, at hun var mødt påvirket på en nattevagt.

Det var nemlig uberettiget, mener Vestre Landsret, der dermed stadfæster dommen fra byretten. Kvinden skal derfor have knap en halv million kroner i erstatning plus løn i opsigelsesperioden.

Kvinden blev ansat i Kirkens Korshærs Natvarmestue i Søndergade i 2000 og skulle 10. januar 2016 have nattevagt sammen med en kollega.

Der er altid to medarbejdere på vagt, og efter midnat kan de hvile sig på skift, hvis ellers der er roligt på varmestuen. Varmestuen benyttes af hjemløse, og der er normalt mellem 20-35 brugere hver nat.

Den pågældende medarbejder havde også haft vagten natten før, og hun havde sovet dårligt om dagen. Hun følte sig sløv og træt og kom lidt sent på arbejde, da hun skulle lufte sønnens hund.

Hun følte sig træt, men i stand til at tage vagten. Ved 3-tiden gik hun op for at lægge sig efter aftale med den anden vagt, som dog fandt, at kollegaen derefter sov meget længe.

Det var helt usædvanligt, og hendes kollega synes også, at der var andre ting, der var underlige. Blandt andet havde kvinden sat sin taske i fællesrummet, og hun havde placeret en kaffemaskine med fem liter kogende vand yderligt på et rullebord - ikke på det sædvanlige sted.

Hun nævnte dog ikke de ting overfor kollegaen, men næste dag skrev hun en sms til varmestuens leder, hvor hun udtrykte sin mistanke om, at kollegaen havde været påvirket på vagten.

Lederen indkaldte herefter kvinden til et møde, som dog først blev holdt fire dage efter, nemlig 14. januar. Efter mødet besluttede Kirkens Korshær at bortvise den mangeårige medarbejder øjeblikkeligt og uden løn.

Både byretten og nu Vestre Landsret er enige om, at bortvisningen alene hviler på et udsagn fra en kollega, og at Kirkens Korshær ikke sørgede for at skaffe beviser for det påståede misbrug, for eksempel ved hjælp af en blodprøve.

Retterne lægger også vægt på, at kollegaen enten burde have forholdt kvinden sine mistanker på selve vagten, eller have bedt lederen om at finde en afløser. Det gjorde hun ikke, hvorfor bortvisningen er grundløs.

Udover løn i opsigelsesperioden får kvinden også en godtgørelse for uberettiget bortvisning og senere afskedigelse - i alt 431.678 kroner. Hertil kommer sagens omkostninger på 90.000 kroner, som kvindens fagforening FOA får.

Kirkens Korshær ønsker ikke at kommentere dommen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...