Ånden fra 1968 på museum

Museum Thy fejrer 50-året for ungdomsoprøret med en udstilling om 1968 - og tiden før og efter

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Billedkunstner Pia Skogberg har udsmykket en væg med bl. a. symboler og portrætter fra 1968 og der omkring. Til venstre en sofa, som blev berømt, fordi John Lennon har siddet i den.

THISTED:For otte år siden kom Thy-lejren på museum, da lejren ved Frøstrup fyldte 40.

Nu er der et nyt jubilæum at fejre i samme boldgade. I år er der som bekendt gået et halvt århundrede, siden studenter rundt omkring i verden satte gang i det, der blev til ungdomsoprøret.

Det var et oprør, som også satte sine spor i det nordvestlige hjørne af Danmark - ikke kun i form af Det Ny Samfunds tiltag - og det særtog, som i den anledning ankom til stationen i Thisted.

Æ Verdensuniversitet i Skyum og folkecentret for vedvarende energi i Sdr. Ydby er andre lokale børn af ungdomsoprøret.

Historierne om disse og andre nyskabelser i Thy bliver fortalt på en ny særudstilling på Museum Thy i Thisted - som tillige viser eksempler på, hvordan "helt almindelige" thyboer levede dengang - for cirka 50 år siden.

- Men der er selvfølgelig også noget genbrug fra museets gamle særudstilling om Thy-lejren, siger museumsinspektør Michael Riber Jørgensen.

Samtidig trækker udstillingen tråde ud til både resten af Danmark og internationalt. Og det handler ikke om de unge og deres oprør altsammen. Månelanding, oliekrise og de sortes kamp i USA er nogle af de andre nedslagspunkter i udstillingen.

- Ungdomsoprøret betød en ny måde at tænke på og at se verden på. Men udstillingen handler både om 1968 og årene op til og årene efter, fortæller Michael Riber Jørgensen.

Han har tilrettelagt udstillingen sammen med museumsforvalter Frank Svendsen og Nicolaj Andersen, historiestuderende fra Aalborg Universitet og lige nu i praktik på Museum Thy.

I stedet for teksttunge plancher er udstillingen tilrettelagt med mange videoklip og vægge, hvor billedkunstner Pia Skogberg har malet symboler fra tiden og portrætteret nogle af dens hovedpersoner.

- Vi har bevidst forsøgt at give udstillingen et lidt rodet og tilfældigt præg, siger Michael Riber Jørgensen.

"Naturligt rod" præger også en dagligstue, som Frank Svendsen har indrettet med 60’er-genstande fra museets magasiner.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.