Årets første danske kartofler er hevet op af jorden

Lørdag kan kartoffelentusiaster få en bakke friske, danske gyldne rødder for 125 kroner.

De første frilandskartofler, altså dem der er avlet udendørs, er typisk høstklar i uge 19 til 20. De kommer oftest fra Samsø (Arkivfoto).

De første frilandskartofler, altså dem der er avlet udendørs, er typisk høstklar i uge 19 til 20. De kommer oftest fra Samsø (Arkivfoto).

ODENSE:For første gang i 2019 kan man lørdag i udvalgte Kvickly-, SuperBrugsen- og Irma-butikker på Sjælland og i hovedstadsområdet få fingre i de eftertragtede nye danske kartofler.

Det skriver Coop i en pressemeddelelse.

Der er i første omgang tale om 280 bakker med 200 gram i hver.

Grundet den store efterspørgsel og det relativt lille udbud ryger en bakke over disken til 125 kroner.

Det giver en kilopris på 625 kroner.

For fjerde år i træk kommer de første kartofler fra den fynske muld. Nærmere bestemt fra Karl Larsens drivhusavl i Herrested på Østfyn, hvor de blev lagt i starten af januar.

Han er glad for at være kommet først endnu en gang, for der er konkurrence mellem kartoffelavlerne.

Selv om hans første parti bliver sendt til Sjælland, forsikrer Karl Larsen om, at kartoffelglade jyder og fynboer får rig mulighed for at få fingre i nogle snart.

- De kan bare gribe knoglen. Vi graver løbende kartofler op, indtil frilandskartoflerne begynder at komme. De skal bare være villige til at betale mere, for det kræver jo varme at lægge kartoflerne så tidligt, siger han.

Karl Larsen mener, at det mest er den "ældre generation", der længes efter de nye danske kartofler her tidligt på foråret.

Normalt vil frilandskartofler være høstklar omkring uge 19 til 20 ifølge Thomas Skjoldby, indkøber hos Coop Frugt og Grønt. Det er i starten af maj.

Ifølge Thomas Skjoldby er det af hensyn til den høje pris, at man udelukkende satser på at få solgt de nye danske kartofler på Sjælland.

- Vi har valgt at sende kartoflerne til vores butikker i det nordlige og centrale hovedstadsområde, hvor vi er sikre på, at de bliver afsat trods prisen, siger han.

Han kan ikke komme nærmere ind på, hvilke specifikke butikker der vil have bakkerne på lager.

Sidste år var det første parti kartofler først klar til høst en uge senere - altså den 8. marts.

- Tidspunktet er forskelligt år for år. Det afhænger fuldstændig af, hvor mange solskinstimer vi har haft. Derfor giver det også mening, at de kommer lidt tidligt i år, siger Thomas Skjoldby fra Coop.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.