Danmark

Årets første sommerweekend ligner efterår

Kalenderen viser sommer, men vejrguderne har åbenbart ikke fulgt med, for weekenden byder på efterårsvejr.

Årets første sommerweekend ligner efterår

Det rusker, det er gråt, og vi får byger. Det lyder ikke umiddelbart som om vejrguderne har kigget i kalenderen og opdaget, at vi nu er gået ind i årets første sommermåned.

- Vejret følger ikke rigtig kalenderen. For vejrudsigten for weekenden leder mine tanker hen på efterår med en hel del byger og frem for alt en hel del blæst, siger DMI’s vagtchef Bill Vejdegren.

Blæsten kan fredag nå op på kuling, men aftager en smule over weekenden. Det ustadige vejr bliver ledt ned til os på bagsiden af et lavtryk, der ligger parkeret nordøst for landet hele weekenden.

- Det bliver blæsende med op til hård vind fra vest og nordvest, og især lørdag kommer der byger i det meste af landet, siger vagtchefen.

Søndag ser lidt mere tør ud, og især i Nordjylland kan man nyde solens stråler.

- Heldigvis bliver der også plads til lidt eller nogen sol mellem skyer og byger, trøster meteorologen fra DMI.

I dagtimerne når temperaturen op mellem beskedne 10 og 13 grader lørdag, mens søndag bliver en anelse lunere med op omkring 15 grader.

Temperaturerne kommer til at ligge mellem 5 og 10 grader om natten.

Selv om vejret i weekenden kommer til at lede tankerne hen på september eller oktober, så er det ikke helt unormalt, at det ser sådan ud i juni, siger vagtchefen.

Det havde Thøger Larsen forstået allerede i 1914, da han skrev "Danmark, nu blunder den lyse nat": "Byger, der går og kommer, det er den danske sommer".

- Sommer i Danmark indeholder jo også denne type vejr, selv om vi ikke kalder det sommervejr, lyder det fra Bill Vejdegren.

Han tilføjer, at sommervejret ser lidt bedre ud i den kommende uge. Dog bliver det fortsat ustadigt:

- Der siver lidt varmere luft op sydfra. Vi kan godt komme op omkring 20 grader sidst i næste uge, lyder det fra meteorologen.

/ritzau/