Årets sildeminør kommer fra Bergen

Eventyrlig event for 15. gang på Hotel Fyrklit fik i år deltagelse fra både Norge og Sverige

HIRTSHALS:Det blev kokkelærling Mothita Larsen fra Norges Sildesalgslag, Sandsli Videregående Skole, der i går løb med sejren som sildeminør anno 2005. Dermed var det første gang i Hirtshals Kulinariske Sildelaugs 15 årige historie, at det udenlandske hænder og tanker, der er bag Årets Sild. Kåring fandt traditionelt sted på Hotel Fyrklit, hvor godt og vel 100 mennesker var samlet - dels som lægdommere og dels som almindelig sildespisere. Dertil kom det offcielle dommerpanel, der i år bestod af justitsminister Lene Espersen, skuespiller Trine Gadeberg, teaterchef og skuespiller Per Pallesen, kok Henrik Nielsen, kok Steinar Voreland. - Igen i år er det lykkedes at skaffe den helt rigtige råvare, en smuk sild, passende fedtprocent, masser af D-vitaminer og modnet på gammeldags facon, omsorgsfuldt overvåget fra saltning til optag, lød det fra dagens konferencier, Hjørrings handelschef Søren Kærholm, som fik præsenteret såvel dommere som de otte deltagende sild. Per Pallesen, der har mange års erfaring som sildespiser, var igen i år betaget af de mange forskellige marinader. - Men jeg synes, det generer mig, når silden smager for meget af fisk, forklarede Per Pallesen. Årets sild fik dommerbedømmelsen: "fine farver, godt håndværk, fin sødme, god konsistens, lidt ud over det sædvanlige - men måske lidt for meget eddike". Mothita Larsen takkede for æren og afslørede samtidig, at der i hendes vindermarinade blandt andet var blandet stjerneanis, fennikel, løg, små gulerødder, dild og peber. Årets tema for den marinade, silden fra P. Lykkeberg skulle svømme i, var eventyr. - Mens marinaden sidste år stod i det royale bryllups skær, og vi smagte Mary-nader, så er det i år ikke mindst set i lyset af H.C. Andersen-år"sild som et eventyr", der har været temaet, forklarede Søren Kærholm. Og dommer, justitsminister Lene Espersen, der jo var på hjemmebane, mente da også at kunne smage "det eventyrlige" i vindersilden. - Jeg fik associationer i retningen af en ø i Det Indiske Ocean, og jeg synes, marinaden var spændende med en smag af lakrids, forklarede Lene Espersen, som tilføjede, at hun holder meget af at spise sild. Det, fortalte den anden "sild" i dommerpanelet, skuespiller Trine Gadeberg, også at hun gør. - Jeg kommer fra Esbjerg, så jeg er vant til at spise masser af sild, fortalte hun, inden hun var med til at kåre årets sild, der traditionen tro blev skyllet ned med årets udgave af bjesken fra Hirtshals Museum. Den fik mange rosende ord med på vejen, og ikke mindst Lene Espersen var meget betaget af Christian Hansens fremstilling af de gode dråber. - Det er den bedste bjesk nogensinde, lød det fra Lene Espersen.