Aarhus Kommune trækker politianmeldelse af TV2 tilbage

Aarhus Kommune trækker anmeldelsen af journalister, der stod bag dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", tilbage.

KØBENHAVN:Aarhus Kommune trækker politianmeldelsen af TV2 tilbage, erfarer TV2 Østjylland.

Det sker, efter at kommunens jurister igen har vurderet sagen, som handler om TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden."

Nu har borgmesterens afdeling indstillet, at kommunen trækker sagen tilbage.

- Den juridiske vurdering, som kommunen laver, har ændret sig. Som byrådsmedlemmer er vi ikke jurister - vi må lægge os op af juristernes vurdering, siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, Peder Udengaard (S), til TV2 Østjylland.

- Og så har det ændret sig, at Østjyllands Politi har meddelt, at det vil have indflydelse på den videre vurdering af, om der skal rejses tiltale eller ej, hvis vi trækker politianmeldelsen.

Politianmeldelsen handlede om de skjulte optagelser, der blev lavet af TV2 Dokumentar i efteråret 2019 hos den dengang 90-årige Else Marie Larsen på plejehjemmet Kongsgården i Viby.

Optagelserne viste, hvordan Else Marie Larsen blev udsat for massiv omsorgssvigt, og dokumentaren har siden skabt stor debat om ældreplejen i Danmark.

Som en udløber af dokumentaren blev der på finansloven for 2021 afsat 1,9 milliarder kroner ekstra og 1000 nye medarbejdere til en bedre ældrepleje.

- Set i lyset af, hvor afgørende og vigtig den her dokumentar har været for ældreplejen - ikke bare i Aarhus og Randers, men også nationalt - så må man sige, at det har haft væsentlig offentlig interesse, at journalisterne har lavet og bragt den her dokumentar, siger Peder Udengaard.

- Det kan godt være, vi skulle have trukket politianmeldelsen noget tidligere, men det mener jeg ikke, at vi kunne have gjort med de juridiske vurderinger, vi har haft.

Aarhus Kommune anmeldte TV2 for både at foretage de skjulte optagelser samt for at viderebringe dem. I alt var fire personer fra TV2 sigtet i forbindelse med dokumentaren.

Selv om Aarhus Kommune nu vil trække politianmeldelsen, betyder det ikke, at Østjyllands Politi automatisk trækker sigtelsen af TV2-medarbejderne.

Dog vil det nu indgå i deres vurdering af sagen, hvis indstillingen mandag accepteres af Magistraten i Aarhus Kommune.

Dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" er nomineret til journalistikkens fornemste pris, Cavlingprisen, der bliver uddelt fredag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.