Vejret

Aarhus Universitet trækker omstridt oksekødsrapport tilbage

Landbrug & Fødevarer har haft for stor rolle i rapport om oksekød og klima, erkender Aarhus Universitet.

Rapport om oksekøds klimabelastning af forskere fra Aarhus Universitet og DTU er blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter - øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager - med dansk produceret oksekød alene.
Det er blevet kritiseret for at give et forvrænget billede af, hvilken belastning kød har på klimaet. (Arkivfoto)

Rapport om oksekøds klimabelastning af forskere fra Aarhus Universitet og DTU er blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter - øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager - med dansk produceret oksekød alene. Det er blevet kritiseret for at give et forvrænget billede af, hvilken belastning kød har på klimaet. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Aarhus Universitet trækker omstridt rapport om oksekøds klimabelastning tilbage.

Det begrundes med, at den ikke lever op til universitetets standarder for armslængde og uafhængig forskning.

Det oplyser Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) på Aarhus Universitet. Forskere fra centeret og DTU står bag rapporten.

Beslutningen kommer, efter at Information har afdækket, at Landbrug & Fødevarer har skrevet afsnit i rapporten og påvirket en pressemeddelelse om resultaterne.

Desuden er Danish Crown kommet med rettelser til indhold - heriblandt forsidefoto og rapportens titel.

Niels Halberg, der er direktør for DCA, erkender, at det ikke er efter bogen.

Han erkender, at erhvervsinteresser ikke må indgå i arbejdet med forskning på den måde.

- Det lever ikke op til de standarder, universitetet har omkring uafhængig forskning samt god forskningsskik - og forskningsformidling. Vi har derfor valgt at trække rapporten tilbage.

- Vi kan ikke leve med, at sådanne forhold skaber tvivl i offentligheden om universitetets integritet, og der vil nu blive strammet op på procedurerne, siger Niels Halberg i en pressemeddelelse.

Rapporten er blevet kritiseret for at sammenligne klimaaftryk for en hel pulje af produkter - søde sager, snacks, øl, vin, kaffe, te, sodavand - med dansk produceret oksekød alene.

Eksperter har været kritiske over for den formidling, da den sammenligning giver et forvrænget billede af oksekøds belastning på klimaet.

Rapporten har fået økonomisk støtte af Kvægafgiftsfonden. Den har som formål at styrke oksekødssektoren.

Landbrug & Fødevarer erkendte i weekenden, at organisationen var gået for langt i sit arbejde med rapporten. Derfor vil organisationen tilbagebetale 455.000 kroner, som den havde fået af Kvægafgiftsfonden til rapporten.

Aarhus Universitet har ligeledes besluttet at betale penge tilbage til fonden, da rapporten ikke lever op til universitetets standarder.

Selv om rapporten bliver trukket tilbage, står Aarhus Universitet fortsat inde for selve forskningen. Universitet vil dog lade internationale forskere gennemgå metoder og resultater.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst