AAU-lampe oplyser Mona Lisa

En professor fra Aalborg Universitet har designet en lampe, som nu skal lyse på det meget berømte maleri af Mona Lisa.

Marc Fontoynont foran Mona Lisa, som han har sat nyt lys på.

Marc Fontoynont foran Mona Lisa, som han har sat nyt lys på.

KØBENHAVN:Mona Lisa har smilet i cirka 500 år. En helt ny lampe, designet af professor Marc Fontoynont fra Aalborg Universitet, skal sikre, at hun kan fortsætte mange år med at smile til de årlige ni millioner gæster på Louvre i Paris.

Leonardo da Vincis berømte maleri kan ikke lyses op med hvilken som helst byggemarkeds-lampe, hvis det skal bestå. Desuden hænger det bag tykt, skudsikkert glas.

Derfor repræsenterer lampen et avanceret stykke teknik:

Lampen er af LED-typen. Den har 34 dioder, der gør det muligt at vise et stort spektrum af lyset og dermed sammensætte en farvegengivelse, der passer nøjagtig til at fremhæve detaljer i billedet.

Lampe med kølesystem

De 34 dioder betyder, at lampen bliver varm, så den indeholder et specielt kølesystem af kobber med en indbygget ventilator.

Lampen benytter sig af tre optiske systemer: Det første indsamler og blander lyset fra hver LED. Det andet forbedrer ensartetheden af farverne i lyset ved hjælp af fiberoptik, og det tredje afgrænser det udsendte lys, så der opnås perfekt ensartethed i lysintensitet over hele maleriet.

Endelig må maleriet kun udsættes for et begrænset antal lux-timer om året, ligesom der absolut ikke må være nogen ultraviolet eller infrarød stråling, for det nedbryder maleriet.

Lampen, der er placeret usynligt i bordet foran maleriet, har cirka 80.000 timers levetid.

Marc Fontoynont er professor ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), der er en del af AAU København.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.