Udland

Abbas: Israelske bosættelser skal stoppes

Efter FN-afstemning opfordrer den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, til stop for nye israelske bosættelser

Abbas: Israelske bosættelser skal stoppes

Den palæstinensiske præsident, Mahmud Abbas, opfordrer til et stop for nye israelske bosættelser. Han understreger samtidig, at palæstinenserne er klar til at genoptage fredsforhandlingerne med Israel.

- Jeg har sagt tusind gange, at vi ønsker at genoptage forhandlingerne, og vi er klar til at gøre det, siger Abbas.

- Vi stiller ingen betingelser, men der er mindst 15 FN-resolutioner, der anser opførelsen af bosættelser som ulovlig og som en hindring for fred, der bør fjernes, påpeger den palæstinensiske leder.

Ved en afstemning i FN's Generalforsamling torsdag vedtog et overvældende flertal af de 193 medlemslande at opgradere palæstinensernes diplomatiske status.

Kun ni lande stemte imod, heriblandt USA og Israel, der har advaret kraftigt imod at give palæstinenserne observatørstatus i FN.

Dagen efter afstemningen oplyste en unavngiven israelsk regeringskilde, at Israel nu vil sætte gange i opførelsen af 3000 nye boliger i Øst-Jerusalem og på den besatte Vestbred.

Kilden vil dog ikke kommentere, hvorvidt de nye bosættelser er en reaktion fra israelerne på palæstinensernes nye internationale status.

En talsmand for den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO kalder byggeplanerne for en "aggressiv handling" mod den palæstinensiske stat.

Men den nye FN-status følger også flere rettigheder. Blandt andet kan palæstinenserne nu anmelde sager til Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC), hvilket bekymrer israelerne.

Mahmud Abbas siger dog, at palæstinenserne kun vil indbringe Israel for domstolen i tilfælde af "aggression" fra den jødiske stat.

- Det er nu vores ret at gå til ICC, men vi vil ikke gøre det nu. Vi vil kun gøre det i tilfælde af aggression fra Israel, uddyber Abbas.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.