Danmark

Abortlov fylder 40 år: 750.000 graviditeter afbrudt

Abortloven skulle give kvinder ret til at bestemme over deres krop. Nu er det 40 år siden, den trådte i kraft.

Abortlov fylder 40 år: 750.000 graviditeter afbrudt

Den var længe undervejs og har været et omdiskuteret emne i mange år. Den fri abort. Lovgivningen, der gav kvinder ret til at få foretaget en abort kvit og frit, hvis det var inden for de første 12 uger af graviditeten.

Tirsdag fylder den fri abort 40 år, og siden lovgivningen trådte i kraft i 1973, er det blevet til i alt 750.000 aborter.

Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet Helle Degn kan huske tilbage på voldsomme protester, da loven blev vedtaget i Folketinget.

- Præster gik igennem strøget med store trækors og stillede sig op ved tilhørerlogen i Folketingssalen og bad bønner og bandlyste alle medlemmer, der stemte for. Situationen var højspændt og ubehagelig, da modstanden var så aggressiv, siger hun til Ritzau.

Hun var en af de 96 folketingsmedlemmer, der stemte for abortloven.

Loven om fri abort kom, efter at en række unge kvinder blev valgt ind i Folketinget i starten af 70'erne, blandt andet Helle Degn, kom der vind i sejlene.

Helle Degn følte, at hun den dag i maj 1973 opfyldte en vigtig historisk opgave.

- Den dag var jeg meget stolt over, at jeg repræsenterede en generation af kvinder, der endelig fik taget den byrde af kvindernes skuldre, siger hun.

Antallet af aborter har siden abortlovens start været dalende. I dag får omkring 16.000 kvinder foretaget en abort om året, hvilket er væsentlig mindre end 22.000 aborter i 1981.

Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge ved Amtssygehuset Roskilde, mener, at det er på grund af flere muligheder for prævention.

Ifølge hende er det kvinder mellem 20 og 24 år, der oftest får foretaget aborter.

- Det er de år, hvor man er allermest fertil. Det er også her, at man måske allermest er ude på markedet for at finde sin partner, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.