EMNER

ADHD-hjem får hjælp af app

En hjælp-til-selvhjælp-app har været en succes hos en testfamilie. Håbet er, at flere familier kan få gavn af appen

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Familiehuset og de tre Lions Klubber omkring Frederikshavn har givet Sebastian Sibbernsen og hans familie mulighed for at prøve en hjælp-til-selvhjælp-app. Foto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:Mange kan nok genkende enkelte morgener med råb og skrig, stress, slåskampe over toilettet og dårligt humør. Men hjemme hos 15-årige Sebastian Sibbernsen og hans familie gjorde tre gange ADHD-diagnoser og forældre med natarbejde hver morgen til noget nært et mareridt.

Derfor blev familien udvalgt af Familiehuset i Frederikshavn til igennem tre måneder at teste en APP, der blandt andet kan hjælpe familier med at skabe en mere struktureret hverdag.

Virker som en multikalender

MOBI:DO er navnet på appen, og man kan sammenligne den med en multikalender. Hver bruger har deres egen smartphone eller tablet, hvor de kan følge deres individuelle to-do liste, som enten vises i tekst, billeder, video eller lyd.

Sammen med sin mor lavede Sebastian Sibbernsen i første omgang en to-do liste til morgentimerne. Appen vækkede ham. Den fortalte ham nøjagtig, hvornår han skulle børste tænder, hvornår han skulle spise sin morgenmad, hvornår han skulle tage i skole og så videre. På den måde undgik han at komme i karambolage med sin 11-årige søster, der havde sin egen to-do liste, der viste andre tidspunkter.

- Der kom mere styr på, hvad vi skulle. Jeg følte mig ikke så stresset. Jeg havde meget mere tid i overskud om morgenen. Og det var dejligt at tage i skole sådan, siger Sebastian Sibbernsen.

Et redskab til hele familien

Det var ikke kun Sebastian og hans søster, der fik mere ro i hverdagen. Også mor Henriette Mejer Jensen kunne mærke forskel.

- Det hjalp hele familien, så jeg også fik fri om morgenen. Jeg behøvede ikke længere at være hovedcomputeren, der sad med overblikket. Vi lagde gøremål ind i appen, og det accepterede de også. Vi havde ikke længere alle de små strider dagligt, så der var tid til at tage de vigtige kampe, når de kom, siger hun.

Også familiebehandler Lene Djærnes fra Familiehuset er begejstret for appen, der allerede fungerer som et offentligt tilbud i mere end 25 kommuner.

- Det er en effektiv hjælp til familier, der har brug for guidning, overblik, anvisninger og timing. Samarbejdet med Lions Klubberne har betydet, at vi har fået erfaring med MOBI:DO, så vi fremadrettet kan henvise til appen og guide familier i brugen af den, siger hun og uddyber.

- Med appen kan forældre afgive ansvar, og børnene føler, at de selv har ansvar. De lærer at blive selvhjulpne, og de undgår nederlag. Min drøm er, at flere familier prøver appen og får glæde af den,

Familiehuset har nu den påkrævede licens til MOBI:DO, så tre familier, der er tilknyttet huset, skiftevis kan få lov at få appen på prøve.

Når man først har prøvet det

Det er nu nogle måneder siden, at forsøgsperioden for Sebastian Sibbernsen familien sluttede, og dermed også licensen til appen. Og familien kan tydeligt mærke, at de ikke har appen længere.

- Det er kaos. Vores morgener kom til at køre rigtig godt, men nu er der igen frustrationer og karambolager, siger Henriette Mejer Jensen, og sønnike er enig.

- Jeg savner det, og jeg vil rigtig gerne have det igen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.