Udland

Adoptionskrig mellem USA og Rusland spidser til

Russerne beskylder forældrepar i USA for at have mishandlet deres lille, russisk-adopterede dreng til døde.

Adoptionskrig mellem USA og Rusland spidser til

Der bliver ikke rejst tiltale mod adoptivforældrene til en russisk dreng, som døde i USA tidligere på året. En jury i Texas har netop konkluderet, at treårige Max Shatto omkom i en tragisk ulykke, og at han ikke blev udsat for noget kriminelt.

Sagen har storpolitisk kaliber, fordi den kan forværre den diplomatiske strid mellem Rusland og USA, hvor adoptioner er blevet et centralt emne.

Russerne hævder, at det lille barn blev mishandlet til døde af sine amerikanske adoptivforældre. Den russiske børneombudsmand beskylder endda USA's udenrigsministerium for at have mørkelagt episoden.

Men statsadvokat Bobby Bland i USA har ikke fundet nogle beviser, der tyder på, at adoptivforældrene har gjort noget kriminelt.

- Dette dødsfald var resultatet af en tragisk ulykke, som formentlig fandt sted i forbindelse med legeplads-udstyr, siger han.

- Når et barn dør så ungt og på så tragisk vis, så er det naturligt at kræve, at nogle bliver stillet til ansvar. Men i dette tilfælde er der ikke noget bevis, som kan støtte, at nogle drages til ansvar, tilføjer Bobby Bland.

Sagen har vakt stor vrede i Rusland, som længe har klaget over, at russiske adoptivbørn behandles dårligt i USA. I december vedtog Moskva en lov, der forbyder adoptioner til USA.

Loven bliver dog opfattet som en reaktion på, at USA har blacklistet personer, der menes at være indblandet i advokaten Sergej Magnitskijs død.

Magnitskij var en russisk advokat, der afslørede korruption i Ruslands øverste ledelse. Han blev anholdt og sad varetægtsfængslet i næsten et år.

Kort før politiet var forpligtet til at ophæve varetægtsfængslingen i slutningen af 2009, døde han under endnu uopklarede omstændigheder i sin celle.

Den amerikanske Magnitskij-lov, som præsident Barack Obama underskrev i december, nægter russiske menneskerettighedskrænkere indrejse i USA og gør det muligt at indefryse ethvert beløb, som de samme personer har anbragt i USA.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.