Advarsel: Dyr kan være forgiftet med nervegift

Ukendte gerningsmænd har udlagt fisk indeholdende den ekstremt farlige nervegift, carbofouran, ved en sø i den nordlige del af Store Vildmose ved Brønderslev

Susie Skov
Genrefoto: Henrik Bo
Miljø 1. september 2017 08:42 - Opdateret 1. september 2017 15:06

STORE VILDMOSE: Miljøstyrelsen advarer om, at ukendte gerningsmænd har udlagt fisk indeholdende den ekstremt farlige nervegift, carbofouran, ved en sø i den nordlige del af Store Vildmose ved Brønderslev.

Det meddeler Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke, at giften kan have ramt ænder og andre vandfugle og fisk i området. Fødevarestyrelsen advarer derfor om, at det er særdeles farligt at spise fisk og ænder fra området.

Giften er ulovlig og brugen af carbofouran har været forbudt i hele EU siden 2008. Miljøstyrelsen vurderer, at giften kan være udlagt for at bekæmpe fredede rovdyr som rovfugle og oddere.

I kontakt med politiet

Det er Birkelse Hovedgaard, som har politianmeldt fund af forgiftede fisk på godsets udlejede jagtarealer i Brønderslev Kommune.

Forgiftningen er antagelig sket med det formål at forgifte rovdyr af mårfamilien eller områdets fredede rovfugle.

Birkelse Hovedgaard besigtigede torsdag findestedet sammen med repræsentanter fra Brønderslev Kommune, Naturstyrelsen og Naturstyrelsens vildtkonsulent. Godsets advokat har endvidere været i kontant med politiet.

Måske forurenet vand

Birkelse Hovedgaard har sammen med arealernes jagtlejere truffet beslutning om, at al jagt på arealet indtil videre suspenderes.

- Vi er stærkt chokerede over fundet. Det er totalt uacceptabelt, hvorfor vi umiddelbart efter underretningen af fundets karakter, traf beslutning om at foretage en politianmeldelse. Vi vil til bunds i dette her, hvilket også er baggrunden for, at vi straks har taget opfølgende kontakt til Naturstyrelsen, siger godsejer Jørgen Skeel i en pressemeddelelse.

- Det kan ikke udelukkes, at forgiftning af fiskene har forurenet vand i området. Dette skal vi nu have afklaret i samarbejde med myndighederne. Dette må vi naturligvis have stærk fokus på at få afklaret, hvem der har foretaget denne kritisable handling, tilføjer han,

Anmeldt til politiet

Miljøstyrelsen oplyser, at ænder, der nedlægges på jagt i området mellem Vestbjerg, Brønderslev, Løkken og Pandrup skal af forsigtighedshensyn, destrueres og kun håndteres med nitril-handsker.

Man bør ikke bruge jagthunde til at opsamle ænder nedlagt på jagt i området, oplyser Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen fandt de døde fisk i forbindelse med overvågning af vandmiljøet i området. Da man havde mistanke om forgiftning, indsamlede man prøver, som laboratoriet Analytech i Nørresundby efterfølgende har analyseret.

Miljøstyrelsen har taget yderligere vandprøver for at undersøge området for yderligere tegn på gift. Sagen er endvidere anmeldt til politiet.

Jagtsæsonen for ænder og andre vandfugle begynder i dag fredag 1. september.

Forløbet ved Birkelse Hovedgaard

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...