Advarsel: Reform vil sende flere lejere på gaden

Mange arbejdsløse får svært ved at klare huslejen, når der bliver skåret i kontanthjælpen, lyder det.

Advarsel: Reform vil sende flere lejere på gaden

Efter flere år hvor flere og flere danskere blev smidt på gaden på grund af manglende husleje, er kurven endelig vendt.

Men den positive udvikling kan hurtigt vende, advarer både Lejernes Landsorganisation (LLO) og Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), der peger på den kommende kontanthjælpsreform som årsagen, skriver Avisen.dk

- Der er slet ingen tvivl om, at det kommer til at betyde flere udsættelser. Det er klart, at når man presser menneskers indkomst, fører det til, at flere får problemer med at betale lejen, siger Jesper Larsen, der er cheføkonom i LLO.

Det er især forslaget fra regeringen om at sænke kontanthjælpen for de 25-29-årige fra 10.500 kroner til cirka 5800 kroner, der kan sende flere arbejdsløse på gaden.

Samtidig vil forslaget om at udvide forsørgerpligten til også at omfatte samboende kærestepar sandsynligvis få flere kontanthjælpsmodtagere til at flytte for sig selv. Dermed bliver kampen om at finde de få lejligheder, der er til at betale, endnu hårdere.

- Der er en risiko for, at en lavere kontanthjælp for unge kan betyde en stigning i antallet af udsatte lejere, siger socialforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Louise Glerup Aner, til Avisen.dk.

Med cirka 5800 kroner er der kun råd til en meget lav husleje, hvis tingene skal løbe rundt for en enlig kontanthjælpsmodtager.

Ifølge LLO skal man efter husleje have cirka 4000 kroner hver måned, hvis man skal have til det allermest nødvendige.

Tilbage er der 2800 kroner plus boligsikring, som typisk udgør 800 kroner. Dermed må husleje inklusiv forbrug højest være på 3600 kroner.

- Man hører jo tit, at kontanthjælpsmodtagere jo bare kan finde en billigere bolig, men reelt er der næsten ingen billige lejligheder i Storkøbenhavn og Aarhus. Jo, de findes, men problemet er jo, at der bor nogen i forvejen, forklarer Jesper Larsen.

By- og boligordfører for Socialdemokraterne, Jan Johansen, medgiver, at der er et problem.

- Der er ingen tvivl om, at der er problemstillinger i reformen, som vi skal have kigget på. Det her er en af dem, og det vil jeg bestemt tage med videre i forhandlingerne. Vi må sørge for, at der er lejligheder, som folk kan betale, siger han til Avisen.dk.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.