Advarsel: Vent med at opdatere din iPhone

Har du en fire år gammel iPhone, kan du snart se frem til nye, gratis funktioner. Men måske bør du slet ikke opdatere, mener eksperter.

Den niende version af Apples smartphone iPhone så dagens lys i går, hvor Apple samtidig satte dato på udrulningen af deres nye styresystem til deres telefoner, det såkaldte iOS 9.

Og til stor overraskelse for mange kan ejere af den fire år gamle iPhone 4S også se frem til en opdatering. Apple har ellers tradition for, at deres telefoner ikke må være ældre end tre år for at kunne få en opdatering.

Frygten er, at din gamle telefon vil blive endegyldigt langsom, hvis du opdaterer, fordi den gamle teknologi ikke kan håndtere de mange, nye funktioner.

Men Apple har tilsyneladende valgt at forlænge levetiden på iPhone 4S, som mange danskere stadig holder fast i.

Det betyder dog ikke, at du bør opdatere telefonen, når den beder dig om det nu på onsdag, den 16. september. Det mener teknologiredaktør på Computerworld, Kim Stensdal.

- Jeg ville nok i hvert fald vente et par dage og holde øje med, hvad andres oplevelse bliver, når de har opdateret telefonen. Erfaringen er, at de ældre modeller kan have svært ved at håndtere de nye opdateringer, og iPhone 4S har nu så mange år på bagen, at den er i farezonen for at blive langsom, siger Kim Stensdal til Ritzau Fokus.

For selvom telefonen kan håndtere opdateringen, betyder det ikke nødvendigvis, at brugeroplevelsen vil være god. Det er dog for tidligt at sige noget om, siger han.

Morten Bay, som dækker teknologi for Politiken og recordere.dk, advarer også mod at opdatere sin telefon i første omgang.

- Nej, det ville jeg ikke gøre. Der er en meget stor sandsynlighed for, at den kan blive betydeligt langsommere end før, og når du først har opdateret, kan du ikke gå tilbage. Så hænger du på den, siger han.

Der er dog ingen grund til at antage, at Apple bevidst gør deres ældre telefoner langsomme med vilje for at tilskynde brugerne til at købe en ny model, mener redaktør på mediet iMore.com, Rene Ritchie.

- Hvis Apple gjorde det med vilje, ville man ikke tilskynde forbrugerne til at købe en ny iPhone, men et helt andet mærke, skrev han i en kommentar sidste år.

Opdateringer er ydermere nødvendige i forhold til sikkerhed over for angreb, så hvis du ikke opdaterer, er din telefon mere sårbar.

Er din iPhone allerede blevet langsom, er der flere ting, du kan gøre for at få en hurtigere telefon:

- I telefonens Indstillinger skal du vælge Generelt og Opdater apps i baggrunden. Her kan du slå opdateringer fra, så telefonen ikke bruger sin begrænsede hukommelse til at køre programmer, du ikke bruger. Samtidig forlænger du telefonens batterilevetid.

- Hvis internetbrowseren Safari er langsom, kan du i Indstillinger under punktet Safari rydde historie og websteddata. 

- Luk programmer, du ikke bruger. Hvis du trykker to gange på Home-knappen, kan du lukke programmer en ad gangen.

- Slet programmer, du ikke bruger. Ellers risikerer du bare, at de bruger dyrebar hukommelse og gør telefonen langsom.

Apples seneste opdatering af sit styresystem til iPad og iPhone, iOS 9, udkommer 16. september. Særligt iPhone 4S kan blive negativt berørt, men har du en iPhone 5, bør du måske også søge andres erfaringer, før du selv opdaterer.

Kilder: imore.com, Apple

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.