Advarsler om farlig mad virker ikke

De færreste danske forbrugere er nervøse for fødevaresikkerheden

Ernæring 17. september 2002 08:00

NORDJYLLAND: I Danmark spiser langt de fleste af os maden uden bekymring for, om den gør os syge. Medierne mangler ellers ikke skræmmende historier. Det ene øjeblik får man kræft af at spise chips, pomfritter og sågar knækbrød. Det næste øjeblik bliver ens hormoner forstyrret af udenlandsk frugt og grønt, der er befængt med pesticider. Og hele tiden skal man passe på salmonella og campylobacter i kyllingerne. Men kun få danskere lader advarslerne forstyrre madroen. Jysk Analyseinstitut har spurgt 1655 danskere, der er ansvarlige for mad og indkøb i deres husstand, hvor ofte de er bekymrede over de fødevarer, som bliver spist hjemme hos dem. 11,1 procent svarer "ofte", mens 1,7 procent siger "altid" - Jeg opfatter det bestemt ikke, som om folk generelt er overdrevent bekymrede for sikkerheden ved fødevarer, siger levnedsmiddelekspert og chefkonsulent Anne Bech fra Jysk Analyseinstitut. Hun vurderer endog, at når nogle udtrykker bekymring, kan det blot være udtryk for, at de er opmærksomme og bruger deres sunde fornuft, når de køber ind. Halvdelen af de adspurgte bekymrer sig "aldrig" eller "sjældent" om fødevarer, mens 38,3 procent svarer "af og til". Selv ikke i hjem med hjerte-karsygdomme, sukkersyge eller allergi over for fødevarer er man generelt utrygge ved maden i kølemontre og på butikshylder. Under hver femte madansvarlige i disse hjem erklærer, at de enten "ofte" eller "altid" føler sig bekymrede over maden. Analyseinstituttet har spurgt de personer, der i mere eller mindre grad er betænkelige ved fødevarerne, hvad det så er, de føler sig utrygge ved. Topscoreren er bakterier i maden, som bekymrer langt mere end tilsætningsstoffer, fedt, gensplejsning og kogalskab. - Det er oplagt, at forbrugerne er mest bange for bakterier i maden. For flere af dem har enten selv haft en infektion eller kender nogen, der har haft én. Desuden har medierne meget fokus på madbakterier og gennemstegning af kød, siger Anne Bech. Kvinder er noget mere nervøse for hakkebøffen, spejlæggene og grillkyllingen end mænd, mens børnefamilier ikke adskiller sig fra befolkningen som helhed.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...