Advokat: Dom om tålt ophold er rørende

Jublende advokat forventer, at Udlændingestyrelsen gennemgår alle sager om tålt ophold fra på mandag.

Advokat: Dom om tålt ophold er rørende

- Min klient er rigtig glad, men selvfølgelig også meget bevæget. Det er jo skønt at komme ud efter fem år, siger advokat Christian Dahlager.

Hans reaktion falder i kølvandet på fredagens principielle højesteretsdom om tålt ophold.

Her fik Christian Dahlagers klient, den udvisningsdømte iranske Elias Karkavandi, landets øverste retsinstans ord for, at han ikke længere skal bo, overnatte og melde sig dagligt i flygtningelejren Center Sandholm, bedre kendt som Sandholmlejren.

Det er i strid med menneskerettighederne, fastslår Højesteret. Blandt andet fordi Karkavandi ikke er til fare for statens sikkerhed.

- Dommen understreger, at flygtninge, som ikke har særlig mange rettigheder i Danmark, har krav på at få deres sager behandlet grundigt, siger Christian Dahlager.

40-årige Elias Karkavandi har boet og arbejdet i Danmark siden 1993, men fik i 2006 en narko- og udvisningsdom.

Udvisningen kan dog ikke gennemføres, fordi Karkavandi risikerer at blive torteret og slået ihjel i sit hjemland. Den kristne mand deserterede og flygtede nemlig som 21-årig.

Udvisningen ville således stride mod FN's flygtningekonvention.

Derfor har han siddet i Sandholmlejren på tålt ophold.

Men fredag fastslog Højesteret altså, at de vilkår, som mennesker på tålt ophold er underlagt, ikke må trækkes ned over hovedet på Karkavandi.

- Jeg kan ikke forestille mig andet end, at Udlændingestyrelsen på mandag gennemgår alle sager om tålt ophold og afdækker, om den enkelte skal i flygtningelejr eller ej, siger Christian Dahlager.

Sagen er den første mod konsekvenserne af den såkaldte tuneserlov.

Loven blev vedtaget i al hast i december 2008 med det dengang snævrest mulige flertal i Folketinget bestående af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Det skete, efter at det kom frem, at en terrormistænkt tuneser boede tæt på Muhammedtegner Kurt Westergaard, som han var mistænkt for at ville dræbe.

Loven strammede kraftigt på reglerne for udvisningsdømte udlændinge, som lever i Danmark på tålt ophold.

/ritzau/