AE: Flere ryger ud af job trods faldende ledighed

Ledigheden undervurderer nedtur på arbejdsmarkedet. Det mener AErådet, der påpeger, at beskæftigelsen falder.

AE: Flere ryger ud af job trods faldende ledighed

Der er kommet færre ledige i år. Men selv om antallet af ledige er på 158.400 personer i februar, så mener senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted ikke, at man kan tage det som et udtryk for, at der er blevet færre uden job.

- Vi har gennem længere tid set arbejdsløsheden svinge omkring 160.000 fuldtidspersoner, men i samme tidsrum har vi set et fald i beskæftigelsen. Siden 1. kvartal 2010 er beskæftigelsen faldet med cirka 22.000 fuldtidsbeskæftigede, siger han.

Senioranalytikeren påpeger, at det tyder på, at arbejdsstyrken falder:

- Det er derfor vi ser et fald - det skyldes ikke reel jobfremgang, men at folk trækker sig ud af arbejdsstyrken, siger Erik Bjørsted.

Hos LO siger økonom Benn Gandløse Vestergaard, at arbejdsmarkedet fortsat er i dvale. Han peger på, at en del personer falder ud af dagpengesystemet uden mulighed for anden offentlig forsørgelse:

- Det betyder, at de udgår af statistikken, selv om de ikke er i job. Derudover kan der være personer, som vælger helt at træde ud arbejdsmarkedet, fordi enten de påbegynder en uddannelse eller trækker sig tilbage, siger Benn Gandløse Vestergaard.

Handelsbankens seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø siger, at meget tyder på at faldet i ledigheden kan tilskrives de ændrede dagpengeregler.

- Antallet af nettoledige som modtager dagpenge faldt med 3000 personer, mens antallet af ledige på kontanthjælp steg med 1900 personer, siger han og fortsætter:

- Det interessante er således, hvorvidt de resterende 1100 har fundet arbejde eller helt har valgt at melde sig ud af arbejdsstyrken, siger Rasmus Gudum-Sessingø.

Siden januar 2010 har antallet af ledige ligget på mellem 5,9 og 6,2 procent af arbejdsstyrken, viser tallene fra Danmarks Statistik. Erik Bjørsted siger, at vi skal nok ind i 2014, før man kan se en reel fremgang i beskæftigelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.