Bryggerier

Æblemosten er presset

Bryggeriet Landkær må købe æblerne i dyre domme og langvejs fra

GUDUMHOLM:Årets danske æblehøst er ualmindelig ringe. Og det kan mærkes hos Bryggeriet Landkær i Gudumholm, hvor det sædvanlige efterårsrykind næsten er udeblevet. For eksempel plejer efterårsferien at betyde en strøm af familier, der kommer forbi for at bytte nogle kilo æbler fra haven med æblemost på flasker. - Men der har næsten ingen været her i år. Og det er jo galt over det hele, også i plantagerne. Æblerne er små og alt for få, siger Margit Bjerring Jensen, som driver bryggeriet i Gudumholm sammen med sin mand, Jørgen, og datteren Bente. Det er det kolde og fugtige vejr i forsommeren, som er skyld i æblemanglen nu. Familievirksomheden Landkær har mange år på bagen, og Margit Jensen taler således med vægt, når hun erklærer: - Det er mange, mange år siden, at æblehøsten har været så dårlig som i år. Jeg kan da huske engang i 1970’erne, hvor vi sad med telefonbøger over hele Jylland for at finde æbleavlere og spørge, om de dog ikke havde lidt æbler, vi kunne købe. Sådan foregår det dog ikke mere, når det kniber med æblerne. Landkær kontakter en grossist, som sørger for mængdeindkøb fra Fyn og især Nordtyskland. Bryggeriet skal bruge 800 til 1000 ton æbler i sæsonen. - Vi skal nok få lavet most, men æblerne er jo meget dyrere end normalt. Det bliver især galt, når vi skal presse den anden omgang hen i februar-marts, frygter Margit Jensen. Bryggeriet har lagertanke til at rumme 300.000 liter æblemost, og med to omgange presning kan lageret godt strække, til de nye æbler dukker op om et lille års tid. Lige for tiden presses der altså ikke æbler, men det damper alligevel lystigt af aktivitet inde hos Landkær, hvor duften af æbler heller ikke er til at tage fejl af. - Vi tapper most på flasker, og når vi har pumpet den op fra tankene, skal den varmes op til 85 grader, så den bliver pasteuriseret. Det bliver den også, før den bliver hældt på tanke, fortæller Margit Jensen, som også kan afsløre, at den frisktappede æblemost faktisk er bedst, hvis den har ligget lidt på tanken først. Så slipper man nemlig for bundfaldet, som får tid til at lægge sig. Landkær er stort set alene på det danske marked, når det gælder gammeldags produktion af æblemost. Den er vel at mærke ikke tilsat hverken sukker eller konserveringsmiddel eller andet. Alligevel kan den godt holde sig længe, når den bliver rigtigt behandlet. Er kapslen imidlertid først knappet af, skal æblemosten drikkes inden for 24 timer. Bryggeriet Landkær producerer cirka fire millioner flasker most om året, heraf dog også en del, som der ikke står Landkær på, men for eksempel Søbogaard, økologisk mærkevare fra Sjælland. Bryggeriet beskæftiger fem mennesker i produktionen, men alt i alt 22.