Æbler på flaske

Det var en kæmpe succes selv at presse sin æblemost i Vesterbølle

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Gert sørensen fra Østerbølle (til venstre) fik hele 44 liter most ud af årets æblehøst, som her hældes på flaske. Foto Ajs Nielsen

Smagen af efterårets æblehøst blev hældt på flasker i litervis. - Vi har slet ikke regnet med, at der ville komme så mange, men der har været kø siden vi startede, siger Peder Mark Henriksen overrasket. Han er formand for foreningen til levendegørelse af landsbykulturen i Vesthimmerland, der i går stod bag arrangementet i en gammel lade i Vesterbølle. Man skulle medbringe æbler og emballage, og så kunne man ellers få presset årets æblehøst til den lækreste most på gammeldags manér. - Vi har i mange år talt om at købe en presser, så vi kan få mere ud af vores enorme æblehøst. Da vi læste om arrangementet her, samlede vi nogle sække og det er bare alletiders, siger Lars Knudsen fra Aalestrup. Han havde taget sin søn, 3-årige Jacob Knudsen med, som hjalp med at putte æblerne i maskinen. Med den gammeldags metode er det ikke kun æblerasperen og presseren der kommer på hårdt arbejde. Nej, der skal håndkræfter til, før æblerne bliver til most. - Det er altså hårdere end man lige tror at køre maskinen rundt, indrømmer Lars Knudsen, der blev belønnet med hele 20 liter most. Processen fra æbler til most tager tid, når de hele frugter først skal igennem en æblerasper, hvorefter de små stykker kommer i et klæde for at skille saften ud i presseren. Herefter filtrerer man mosten, inden den bliver hældt på flaske. - Jeg kan godt lide, at man selv kan følge processen og ved, at jeg får den rene økologiske vare med hjem, lyder det fra Louise Christensen, der kom helt fra Nørresundby for at presse sine æbler. Hun var en af de mange, der nød efterårsstemningen med dryppende regn i køen til presningen. Efter en times venten blev det hendes tur. - Det er bare lige min ånd det her, og en rigtig god måde at holde liv i landsbykulturen på. Og så er det rart at få brugt alle de æbler jeg har, og slippe for den dårlige samvittighed med, at jeg ikke kan få brugt dem alle til tærter og grød, siger Louise Christensen. Foreningen, der har eksisteret siden 1973, regner med at gentage succesen til næste år. Af Lotte Gyldenvang lotte.gyldenvang@nordjyske.dk