Ældre bli'r sunde af middags-selskab

Sundhed 1. september 2004 06:00

FREDERIKSHAVN: De ældre medborgere i Frederikshavns leve-bo-miljøer bliver sundere simpelthen fordi de har selskab ved middagsmaden. Det konstaterer praktiserende læge Kai Bernth med baggrund i besøg hos egne patienter. - For mig er der slet ikke tvivl om, at hjemmelavet mad og godt selskab omkring middagsbordet betyder, at de ældre får mere sul på kroppen. Og da mange har været underernæret, fordi de har siddet og hængt alene ved middagsbordet, er det en kæmpe landvinding, siger Kai Bernth. Han opfordrer til, at man ikke kaster denne sundhedsfordel i grams alene fordi der er nogen, der har fået ondt af, at personalet spiser med uden at betale for det. - Man kan ikke få millimeterretfærdighed. Og det, det drejer sig om her, er at personalet spiser den mad, de laver, sammen med de mennesker, de arbejder for i hverdagen. - Det er en fremragende kombination. Flere af mine patienter manglende madlyst og tabte sig utrolig meget inden de kom ud i leve-bo-miljøerne. Ja, vi skulle have vejet dem før flytningen og i dag. Der er en markant og glædelig forskel, siger lægen. Han vil betragte det som en katastrofe, hvis der skulle være nogle, som benyttede denne lejlighed til at fjerne det sociale element i leve-bo-miljøerne. - Jeg vil ikke blande mig i om det er de ældre, der skal betale eller om socialforvaltningen skal gøre det. - Det jeg vil sikre er, at der ikke rokkes ved en fin social model, som giver de ældre selskab og sul på kroppen og dermed modstandskraft mod sygdomme, der traditionelt kan være vanskeligt at rette sig op efter, siger Kai Bernth.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...