Danmark

Ældre bliver boende - også i store huse

Når du bliver gammel, har du brug for mindre plads. Men ældre bliver altså boende i deres hus eller lejlighed.

Ældre bliver boende - også i store huse

Skulle man tro på myten om, at vi flytter til noget mindre og billigere, når vi bliver gamle - ja, så kan man godt tro om igen. For selv om alderdommen banker på, bliver langt de fleste i deres bolig trods overskud af kvadratmeter.

Ældre er faktisk den gruppe, der flytter mindst, viser en analyse fra pensionsgiganten ATP.

Mens mange unge flytter, så er det de gamle, der bliver, hvor de er. Det skriver pensionskoncernens nyhedsbrev Faktum.

Sidste år flyttede seks ud af 10 af de 20-årige, lidt færre end hver tredje 30-årige - men kun fire procent af folk på 65, 70 og 75 år flyttede. Af folk på 80 år var tallet på fem procent, mens det var én ud af 10 af de 90-årige, der rykkede teltpælene op i 2012.

- Mange boligejere forestiller sig, at de skal bruge deres bolig som pensionsopsparing. To ud af tre 50-70-årige bor i en ejerbolig, men kun et fåtal flytter i forbindelse med pensioneringen, siger Ole Beier Sørensen, analysechef i ATP.

Mange regnede med, at de skulle bruge "mursten" til at forsøde alderdommen - men når så få flytter, skyldes det rent faktisk, at vi som ældre er rigere og mere raske end forventet.

Margrethe Kähler, der er chefkonsulent i Ældre Sagen, siger, at mange ældre kan mere, end de havde regnet med. Og hver generation af ældre bliver mere aktiv og har et bedre helbred end tidligere generationer.

At vi som ældre har mere på kistebunden end tidligere generationer betyder, at vi ikke er tvunget til at flytte fra hus og hjem for at få det hele til at løbe rundt. I stedet for at flytte, bruger mange i stedet friværdien til at forsøde alderdommen.

- Mange ældre vil nemlig gerne bruge deres formue, mens de er i live. Derfor optager de lån i friværdien og inviterer børnebørnene på ferie eller deler andre milde gaver ud, siger Ulrikke Ekelund, der er cheføkonom i BRFkredit, til Faktum.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at de 65-72 årige har 75 kvadratmeter til rådighed pr. person. Gennemsnitsdanskeren har 52 kvadratmeter at boltre sig på.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.