Ældre nervøse for kølemad

Udkørslen af mad til ældre koster 13 kr. pr. portion

Ældreforhold 1. juli 2003 08:00

HJØRRING: Kommunens socialudvalg har til budgetforhandlingerne 2004 foreslået, at udbringningen af den varme mad ersattes af en ugentlig udbringning af køle-vakuum-pakket mad. Derved kan man spare store udgifter til kørsel. Et enigt ældreråd har sagt, at man ikke kan acceptere kølemaden, og flere ældre prøver med læserbreve at påvirke politikerne til at finde andre steder at spare. - Det er altså et forkert sted, de vil spare, siger 82-årige Karna Thomsen, som selv på trejde år modtager mad fra Centralkøkkenet. Hun begyndte at få den varme middagsmad bragt til døren, da hun faldt hjemme i sin lejlighed og var uheldig at få dørtrinet ind i rygget ved faldet. - Da jeg havde det dårligt, betød det virkelig meget, at der kom nogen hver dag. De er virkelig meget omsorgsfulde, når de kommer. Og har man ikke lyst til at spise, så får man appetit ved duften. I dag har jeg det bedre, og jeg har et godt bagland, men hvem der sidder alene, må det blive svært at undvære det daglige besøg. Da jeg læste, at de ville til at lave om på den varme mad, blev jeg først virkelig ked af det, og så blev jeg bitter, siger Karna Thomsen. 89-årige Ernst Vilsen er bestemt heller ikke begejstret for idéen om kølemad: - Med den nye metode vil man lægge arbejdet over på pensionisterne. Der skal nok være gamle mennesker, som vil få besvær med at behandle ovnen med mange knapper rigtigt. Og man har altid ment, at det er vigtigt, at gamle mennesker med ringe appetit får god mad. Alene tanken om, at man resten af sit liv aldrig mere får frisklavet mad, men ugegammelt mad er utiltalende. Ernst Vilsen mener, at socialudvalget burde lade de ældre smage og se den nye mad i stedet for at bestemme hen over hovedet på dem. Faktisk har socialudvalget vedtaget en periode, hvor udvalgte ældre får lov at prøve den nye leveringsform. Fra september og tre måneder frem skal hundrede pensionister, der får mad fra Centralkøkkenet, have den nye mad leveret som en prøve. Fordelen ved den nye leveringsform er, at den giver mulighed for større valgfrihed for de ældre. Produktionsformen åbner for flere valgmuligheder på menukortet, ligesom de ældre selv kan bestemme, hvornår på døgnet de vil spise. Centralkøkkenets leder, Kirsten Holst, godt kan forstå, at de ældre er nervøse, men hun understreger, at kvaliteten på maden fortsat vil være den samme. Det er udelukkende produktionsformen, der ændres. Maden skal pakkes under særlige forhold, hvor ilten trækkes ud af pakken. Derved hæmmes bakteriernes vækst, og maden kan holde sig i to uger. På den måde kan man nøjes med at sende maden ud én gang om ugen. På udbringningen kan man spare 2,8 mio. kr., idet det i øjeblikket koste 13 kr. at bringe én portion mad ud. Selvom de ældre protesterer, så fastholder formanden for socialudvalget Helmuth Zickert (S), at det er nødvendigt for at overholde de økonomiske stramme betingelser og for at imødekomme en stigende antal ældre de kommende år: - Alternativet er, at vi blev nødt til at skære i kerneydelser som plejehjemsnormeringen. Her kan vi spare 2,8 mio. kr alene ved at lave en ændring i måden at lave mad på. Centralkøkkenets leder Kirsten Holst er ved at beregne, hvad det vil koste at lade de ældre selv vælge, om de vil have varm mad eller kølemad. Det skal med i de politiske overvejelser.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...