Danmark

Ældreforening vil erstatte medicin med knus og musik

Mange demente får farlig medicin. Pillerne skal skiftes ud med omsorg, musik og madlavning, mener Ældre Sagen.

Ældre Foto: Scanpix/Linda Kastrup

Ældre Foto: Scanpix/Linda Kastrup

Regeringens plan om at halvere brugen af antipsykotisk medicin til demente modtages med kyshånd hos foreningen Ældre Sagen.

For der findes langt bedre alternativer, der kan berolige og hjælpe demente, der er svære at holde styr på, lider af angst eller har en voldsom opførsel.

- Det har været en mærkesag for os i mange år. Jeg kan se på demenshandlingsplanen, at nu bliver der sat effektivt ind, siger chefkonsulent hos Ældre Sagen Margrethe Kähler.

- Og grunden til, at vi er så glade for det, er, at antipsykotisk medicin er super farlig.

Medicinen kan blandt andet føre til sløvhed, gangbesvær og øget dødelighed.

Mandag fremlægger regeringen en handlingsplan, der skal sikre bedre behandling og pleje af demente. Og ifølge Berlingske handler en del af planen altså om, at der skal udskrives mindre antipsykotisk medicin til folk med demens.

Margrethe Kähler fra Ældre Sagen nævner velkendt musik, havearbejde, madlavning og beroligende lys som eksempler på ting, der kan erstatte medicinen.

- Men det allermest centrale er den gode omsorgsfulde pleje, hvor man giver dem et knus, så de føler, at personalet ser dem, siger Margrethe Kähler.

Mange kommuner er i gang eller har allerede målrettet uddannet medarbejdere til arbejdet med demente. Men der er brug for endnu mere indsigt, mener Ældre Sagen.

- Der er mange forskellige demenssygdomme, og de demente har forskellige reaktionsmønstre. Så vidensniveauet skal løftes virkelig meget, siger Margrethe Kähler.

Hun ser det som et udtryk for afmagt, når for mange demente bliver behandlet med antipsykotisk medicin. Medicinen bruges blandt andet til demente, der lider af angst.

- På plejehjemmene bor både demente og ikke-demente i samme afdelinger. Det er en kæmpe udfordring for personalet at klare begge grupper, fordi demente kræver en særlig pleje og omsorg, siger Margrethe Kähler.

Derfor opfordrer Ældre Sagen til, at demente ikke bor dør om dør på plejehjemmene med ældre, der ikke har demens. Desuden skal plejehjemmene indrettes, så det er lettere for glemsomme beboere at finde rundt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.