Ældremad stiger 20 procent i flere kommuner

Pensionist i Brønderslev skal betale 6840 kroner mere om året

Arkivfoto Lars Pauli

Arkivfoto Lars Pauli

BRØNDERSLEV:Mange danske pensionister på plejehjem skal have flere penge op ad lommen, hvis der skal mad fra kommunen på bordet. Prisen på maden til pensionister er igen på himmelflugt i mange kommuner, skriver Ekstra Bladet.

I 2008 vedtog Folketinget et loft over prisen på ældremad, efter at den var løbet løbsk flere steder i landet.

Men noget tyder på, at loftet virker som en magnet i mange kommuner. Da loftet blev indført i 2010 var der 30 kommuner, der ramte loftet. Nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministerier viser nu, at det tal i år er fordoblet til hele 60 kommuner.

- Det overrasker mig desværre ikke, at der er så mange kommuner, der af besparelseshensyn hæver prisen helt op til loftet, siger Jørgen Fischer, formand for Pensionisternes Samvirke, til Ekstra Bladet.

- Det er bestemt ikke sympatisk, men det er vel et af de steder, kommunerne kan spare uden at komme i konflikt med reglerne, tilføjer han.

Den største stigning har fundet sted i Brønderslev kommune, hvor prisen på ældremad siden 2010 er steget med 21 procent fra 2715 kroner om måneden til 3286 kroner. Folkepensionen er i samme periode vokset med 6,5 procent.

For den enkelte pensionist i Brønderslev betyder det en stigning i prisen på 6840 kroner om året. Det svarer til en tiendedel af folkepensionens grundbeløb før skat. Også i andre kommuner må pensionisterne betale mere for maden.

I Høje Tåstrup er prisen på ældremad således steget med 20,0 procent fra 2652 kroner til 3183 kroner på de tre år, mens pensionisterne i Rødovre i år må af med 3224 kroner mod blot 2737 kroner i 2010. En stigning på 17,8 procent.

I alt har 49 kommuner hævet prisen med en større procent, end folkepensionen er steget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.