Danmark

Ældremad stiger 20 procent i flere kommuner

Prisen på ældremad er på få år steget 20 procent flere steder i landet. Kommuner går lige til prisloftet.

Ældremad stiger 20 procent i flere kommuner

Mange danske pensionister på plejehjem skal have flere penge op ad lommen, hvis der skal mad fra kommunen på bordet. Prisen på maden til pensionister er igen på himmelflugt i mange kommuner, skriver Ekstra Bladet.

I 2008 vedtog Folketinget et loft over prisen på ældremad, efter at den var løbet løbsk flere steder i landet.

Men noget tyder på, at loftet virker som en magnet i mange kommuner. Da loftet blev indført i 2010 var der 30 kommuner, der ramte loftet. Nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministerier viser nu, at det tal i år er fordoblet til hele 60 kommuner.

- Det overrasker mig desværre ikke, at der er så mange kommuner, der af besparelseshensyn hæver prisen helt op til loftet, siger Jørgen Fischer, formand for Pensionisternes Samvirke, til Ekstra Bladet.

- Det er bestemt ikke sympatisk, men det er vel et af de steder, kommunerne kan spare uden at komme i konflikt med reglerne, tilføjer han.

Den største stigning har fundet sted i Brønderslev kommune, hvor prisen på ældremad siden 2010 er steget med 21 procent fra 2715 kroner om måneden til 3286 kroner. Folkepensionen er i samme periode vokset med 6,5 procent.

For den enkelte pensionist i Brønderslev betyder det en stigning i prisen på 6840 kroner om året. Det svarer til en tiendedel af folkepensionens grundbeløb før skat. Også i andre kommuner må pensionisterne betale mere for maden.

I Høje Tåstrup er prisen på ældremad således steget med 20,0 procent fra 2652 kroner til 3183 kroner på de tre år, mens pensionisterne i Rødovre i år må af med 3224 kroner mod blot 2737 kroner i 2010. En stigning på 17,8 procent.

I alt har 49 kommuner hævet prisen med en større procent, end folkepensionen er steget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.