Afbrudt søvn er værst for dit humør

Hvis du vågner mange gange i løbet af natten, kan det hænge sammen med dit dårlige humør

Foto: Colourbox <i>© Périg MORISSE - PRODUCTION PERIG</i>

Foto: Colourbox © Périg MORISSE - PRODUCTION PERIG

HELE LANDET: Er dit humør ofte helt nede i kulkælderen om morgenen, så skyldes det måske, at du vågner flere gange i løbet af natten.

Afbrudt søvn viser sig nemlig i en ny undersøgelse at påvirke humøret mere negativt end for lidt søvn.

Undersøgelse fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, Maryland,viser, at mennesker, hvis søvn ofte blev afbrudt tre nætter i træk havde markant dårligere humør end deltagere, der havde sovet mindre pga. senere sengetider.

Adskillige undersøgelser har vist at voksne har brug for mellem syv og ni timers søvn og at tilstrækkelig søvn er vigtigt for et stærkt immunsystem, produktivitet og humør.

Men flere nyere undersøgelser viser, at søvnkvaliteten er lige så vigtig som søvnvarigheden.

- Når din søvn bliver forstyrret hele natten, har du ikke mulighed for at komme igennem de nødvendige søvnfaser for at få tilstrækkelig slow-wave søvn, der er nøglen til følelsen af restaurering, forklarer Patrick Finan, lektor i psykiatri og adfærdsmæssige videnskaber og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Sleep.

Hans resultater er baseret på en undersøgelse af 62 raske mænd og kvinder, der i løbet af tre på hinanden følgende nætter, blev udsat for søvnforsøg.

Én gruppe fik for lidt søvn pga. sene sengetider, mens en anden gruppe bevidst blev vækket otte gange hver nat og en tredje gruppe fik deres uforstyrrede søvn hver nat.

Færre positive følelser

Deltagerne blev overvåget ved hjælp af polysomnografi, som registrerer hjernebølger, blodets iltindhold, vejrtrækning og puls samt øjen- og benbevægelser under søvnen.

Hver morgen blev deltagerne bedt om at fortælle, hvor stærkt de følte positive eller negative følelser som vrede eller munterhed.

10 madråd mod søvnproblemer

Mens der ikke var nogen forskel i humør mellem grupperne efter den første nat, havde deltagerne, som fik afbrudt deres søvn, 31 procent færre positive følelser efter den anden nat. Deltagerne, der kom sent i seng og sov for lidt havde kun 12 procent færre positive følelser efter den anden nat. Begge gruppers dårligere humør var det samme efter tredje nat.

Der var til gengæld ingen udvikling i mængden af negative følelser, hvilket for forskerne understreger at afbrudt søvn især påvirker det gode humør - positive tanker.

12 ting du ikke skal gøre, hvis du vil sove godt

Resultaterne af polysomnographi-målingerne viste, at deltagerne, der fik afbrudt deres søvn havde kortere dyb søvn - den søvnfase, der anses for vigtig for kroppens reparation og vedligeholdelse - end gruppen, der gik sent i seng.

Forskerne fandt desuden, at denne mangel på dyb søvn var markant forbundet med en reduktion i positivt humør, og at forstyrret søvn påvirkede deltagernes venlighed og følelser af sympati.

Fem råd til at falde i søvn igen

Forskerne mener, at deres resultater hjælper med at forklare, hvorfor mange mennesker med kronisk søvnløshed får depression.

- Mange personer med søvnløshed sover i ryk hele natten, og oplever ikke at de bliver friske af søvnen, forklarer Finan.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.