Affald fra produktion af whisky bliver til el
Aalborg-firma har opført kraftvarmeværk til 300 millioner kroner i Skotland - indviet af Prins Charles

Galleri - Tryk og se alle billederne.
AALBORG:Der må være noget særligt ved den elektricitet, der nu strømmer ud fra et nyt kraftvarmeværk ved byen Rothes i det nordøstlige Skotland. Værket fyres nemlig op med et restprodukt fra fremstilling af maltwhisky i Speyside-området, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.
Værket er designet, projekteret, opført og sat i drift af Aalborg Energie Technik, og det er netop indviet med kongelig deltagelse. Det skyldes, at Prins Charles i sin egenskab af Hertug af Rothesay (regionen hvori Rothes ligger) åbnede værket, der er på otte MWe (megawatt fra el-produktion).
Aalborg Energie Technik, som de senere år er gået fra omkring 70 til cirka 100 ansatte ingeniører, tegnere, designere og maskinmestre, har brugt 100.000 timer på arbejdet med værket. Dertil kommer masser af timer hos underleverandører i både Danmark og Skotland, oplyser salgschef Frank S. Lund fra Aalborg Energie Technik.
Værket ejes af Helius CoRDe, et joint venture-selskab, som blandt andet omfatter en sammenslutning af 12 whisky-destillerier.
Brændsel fra destillation
Når de går ind i kraftvarme-branchen, skyldes det, at der ved destillering af maltwhiskyen fremkommer et restprodukt kaldet draff.
Denne mask kan bruges som foder til husdyr, men den kan også presses og tørres og derved omdannes til en fast biomasse, som sammen med flis af rent træ kan bruges til brændsel i kraftvarmeværkets kedel.
Frank S. Lund oplyser, at der årligt vil blive anvendt cirka 115.000 ton draff og cirka 60.000 ton træflis i det nye værk.
El og varme
Det kommer der to ting ud af, nemlig elektricitet og varme.
Elektriciteten sendes ud i det offentlige elnet og kan dække behovet for 9000 husstande.
Varmen anvendes i form af damp til den førnævnte tørring af draff samt til inddampning af et andet restprodukt fra whisky-fremstillingen. Dette flydende produkt omdannes derved til en meget næringsrig sirup, som indgår i fremstilling af dyrefoder til de lokale landbrug.
Aalborg Energie Technik har selv stået for alt vedrørende opførelse af kraftvarmeværket, bortset fra anlægsarbejder i jorden, som en skotsk entreprenør stod for.
Firmaet har også tidligere bygget et biomasse-fyret kraftvarmeværk i Storbritannien. Det var et værk med en effekt på 15 MWe opført for Western Wood i Port Talbot i Wales. Dette anlæg brænder rent træ og rent genbrugstræ og har kørt med stor succes siden opstarten i 2008.
I det hele taget indløber ordrerne i en lind strøm hos Aalborg Energie Technik, som netop har tegnet kontrakt på to værker i Frankrig, hvor man også tidligere har opført kraftvarmeværker.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.