Affaldsforeningen: Gå langsomt frem mod biogas

Udfordringen ved biogas af husholdningsaffald er at få landmændene til at køre restprodukter ud på markerne.

Affaldsforeningen: Gå langsomt frem mod biogas

Det er forfriskende og fremsynet, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) taler om affaldssortering i sin åbningstale.

Det mener Dansk Affaldsforening, som roser statsministeren for at åbne den nødvendige diskussion om den store udfordring med at skaffe ressourcer fremover.

- Det er rettidig omhu fra statsministeren at stille skarpt på affald som en ressource, hvis vi skal opretholde konkurrenceevnen og sikre grøn omstilling, siger direktør for Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen.

I stedet for at smide husholdningsaffald i skraldespanden sammen med alt det andet affald til affaldsforbrændingen lovede statsministeren, at regeringen vil sætte et "ambitiøst mål" for danskernes sortering af madaffald. Meget affald skal i stedet puttes i biogasanlæg og bruges til energiproduktion.

- Det ser vi meget gerne. Men man skal have en sikkerhed for, at restprodukterne fra biogasproduktionen kan køres ud på landbrugsjord bagefter, siger Jacob H. Simonsen.

Det, mener han, er den allerstørste udfordring i forhold til bioforgasning af husholdningsaffaldet.

- Landmænd, der har biogasanlæg, vil selvfølgelig gerne have husholdningsaffald. Men ikke alle landmænd er vilde med at modtage produkter til deres marker, som der har været affald i.

- De frygter, det kan skade eksperten af deres produkter, hvis der skabes tvivl om de sundhedsmæssige aspekter ved det, siger han.

I øjeblikket er der kun godt en håndfuld kommuner, der frivilligt har valgt at bioforgasse husholdningsaffald.

- Det skal foldes stille og roligt ud derfra. For vi har kun ét skud i bøssen. Hvis vi pludseligt står med store mængder sorteret affald, som vi alligevel er nødt til at brænde af, så braser befolkningens tillid til affaldssortering sammen mange år ud i fremtiden, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.