Udland

Afghanistan vil have hjælp til uddannelse

Præsident Hamid Karzai inviterer Frankrig og Tyskland til at hjælpe med at sikre flere højtuddannede afghanere

Afghanistan vil have hjælp til uddannelse

Når udenlandske styrker i løbet af 2014 forlader Afghanistan, skal højtuddannede afghanere være klar til at hjælpe med at genopbygge landet og holde det på ret køl.

Derfor varsler præsident Hamid Karzai reformer på uddannelsesområdet for at sikre, at flere får en bedre uddannelse. Og til det vil Karzai have hjælp udefra.

- Hvis franskmændene vil, må de gerne overtage undervisningen på vores medicinske universitet. De må tilmed medbringe deres egne lærere og bøger, og de må undervise på fransk, sagde præsident Karzai på et seminar lørdag.

- Hvis tyskerne vil overtage vores ingeniør-fakultet, vil vi blive meget glade, fortsatte han og tilføjede, at Afghanistan er klar til at tildele stipendier for op mod 84 millioner kroner næste år til studerende, der vil læse et semester udenlands for at forbedre uddannelsen.

Men forsøget på at sikre flere veluddannede afghanere kan give bagslag, mener analytiker.

De mange årtier med krig og konflikter kombineret med dårlige jobmuligheder kan nemlig få flere veluddannede til permanent at flygte fra Afghanistan, forudser forfatter og analytiker Mostafa Assir.

- Der er ingen tvivl om, at hvis afghanere får en uddannelse af international standard her, så bliver de her ikke - landet er simpelthen ikke klar til at acceptere dem, siger Assir til AFP.

- Der er ingen jobsikkerhed for dem, ingen sikkerhed for deres liv. Hvorfor skulle de ikke forlade landet for at få et bedre liv et andet sted, tilføjer han.

Han bakkes op af analytiker Waheed Wafa, der mener, at den afghanske regering skal bruge en langsigtet plan for uddannelsesområdet.

- Hvis vi skal stoppe "hjerneflugten", som allerede finder sted, skal det internationale samfund skifte fokus fra humanitær assistance til at hjælpe på undervisningsfronten. Det er sådan, vi kan skabe ændringer, siger han til AFP.

Ifølge det afghanske undervisningsministerium er der i dag omkring 8,2 millioner studerende. For 10 år siden var det tal kun 1,2 millioner.

/ritzau/AFP